Israelul și Arabia Saudită au recunoscut public dezghețarea relațiilor în 2015, fapt încurajat de Statele Unite și de aliații occidentali. Cei doi rivali au făcut, însă, front comun împotriva Iranului.

Eli Lake, editorialist al publicației Bloomberg, este de părere că această pace are beneficiile sale, însă, „latura întunecată” a acesteia a ieșit acum la iveală.

Jurnalistul american amintește despre cazul jurnalistului palestinian Iyad Al-Baghdadi, care se află acum în exil în Norvegia. Luna trecută, bloggerul a dezvăluit că autoritățile norvegiene l-au înștiințat că a fost ținta unui atac al Arabiei Saudite, în care a fost folosită o armă cibernetică realizată de Israel pentru a-i fi spart telefonul mobil.

Iyad Al-Baghdadi se teme că ofițerii saudiți i-ar pune în pericol viața, în contextul în care editorialistul publicației Washington Post, Jamal Khashoggi, a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul în toamna anului trecut.

Editorialistul american Eli Lake a precizat că săptămâna trecută a fost Oslo pentru a discuta cu Iyad Al-Baghdadi.

„În momentul în care i s-a spus că a fost o țintă a saudiților, el a simțit că a avut o ușurare (sufletească). Din propriile cercetări despre cum saudiții sparg (telefoanele, n.red) criticilor acestora pe teritoriul național și în străinătate, el știa că era o țintă. «Ceea ce nu știu este dacă băieții buni înțeleg acest lucru» mi-a spus el”, a precizat editorialistul american, potrivit Bloomberg.

Iyad Al-Baghdadi i-a spus care ar fi motivele pentru care saudiții i-ar pătrunde ilegal în telefonul său.

„Încearcă să te defăimeze sau să te implice într-un scandal sexual sau financiar în așa fel încât să se șantajeze. Uneori, urmăresc locul în care te afli ca să te bată”, i-a spus bloggerul palestinian jurnalistului Eli Lake.

Saudiții se folosesc de un soft dezvoltat de firma israeliană NSO Group. Arma cibernetică, denumită „Pegasus”, a fost, anul trecut, subiectul unor cercetări amănunțite deoarece guvernele au folosit-o pentru a pătrunde fraudulos în telefoanele jurnaliștilor și a activiștilor care militează pentru respectarea drepturilor omului, notează Bloomberg.

Anul trecut, mai multe victime au dat în judecată compania în Israel și în Cipru deoarece au furnizat informații obținute prin interceptarea telefoanelor către guvernele Mexicului și Emiratelor Arabe, care au fost folosite împotriva unor politicieni.

Pegasus și alte aplicații folosite permit hackerilor să aibă acces la datele telefoanelor mobile, fără ca utilizatorii să acceseze vreun link. În anumite cazuri, un apel fals, realizat prin aplicația de mesageria WhatsApp, este suficient pentru ca telefonul să fie infectat și urmărit.

Editorialistul Bloomberg este de părere că astfel de aplicații pot fi folosite pentru a monitoriza activitatea unor disidenți arabi, precum Iyad Al-Baghdadi, care se bazează pe sistemul de mesagerie criptată pentru a lua legătura cu activiștii din Orientul Mijlociu.

Reprezentanții firmei israeliene NSO Group au declarat că produsele pe care le dezvoltă ar trebui folosite pentru a preveni comiterea infracțiunilor și pentru combaterea terorismului.

În schimb, Danny OBrien, directorul „Electronic Frontier Foundation”, o asociație americană nonprofit care militează pentru respectarea drepturilor utilizatorilor pe Internet, susține că Arabia Saudită își poate permite să achiziționeze programe de supraveghere imposibil de detectat.

Încă de la izbucnirea Primăverii arabe, Iyad Al-Baghdadi a fost unul dintre criticii mișcărilor totalitare islamiste și a regimurilor autocrate.

„Au spus că sunt un agent sionist sau un simpatizant al Frăției musulmane, în funcție de subiectul despre care scriu”, a mărturisit Iyad Al-Baghdadi, conform sursei citate.

Jurnalistul american a menționat, de asemenea, că firma NSO Group are nevoie de o licență pentru a face afaceri cu Arabia Saudită.

„A le furniza saudiților arme cibernetice israeliene este un pariu prostesc pe termen scurt, în special în condițiile în care saudiții le folosesc împotriva unor arabi cu viziuni liberale, sub pretextul luptei împotriva terorismului. Asta îi face pe israelieni responsabili în parte pentru excesele noului lor prieten”, a precizat editorialistul american.

https://twitter.com/m3takl_en/status/1125862114692878336?ref_src=twsrc%5Etfw


Citește și:

Politico: Viorica Dăncilă promite să renunțe la modificarea legilor justiției. „Acest subiect a făcut mult rău partidului și a polarizat societatea noastră”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News