Jurnalistul al postului de televiziune Canal + a folosit pseudonimul Said Ramzi pe parcursul acestei anchete. El a realizat un documentar numit “Soldații lui Allah”, care vrea să prezinte modul de gândire al jihadiștilor, relatează AFP. Ramzi susține că este un musulman „din aceeaşi generaţie cu cu criminalii” care au comis atacurile teroriste de la 13 noiembrie la Paris, soldate cu 130 de morţi.

„Obiectivul meu a fost să înţeleg ce se întâmplă în capul lor”, a declarat jurnalistul al cărui documentar urmează să fie difuzat în Franța.

„Unul dintre principalele învăţământe a fost că nu am văzut urmă de islam în acest caz. Nicio voinţă de a face lumea mai bună. Numai tineri pierduţi, frustraţi, sinucigaşi, uşor manipulabili”, continuă el.

Ramzi a intrat destul de rapid în contact cu grupul. El a început să discute cu cei care practică jihadul pe Facebook, apoi s-a întâlnit cu o persoană care a fost prezentată drept „emir” al unui grup de aproximativ 12 tineri. Întâlnirea a avut loc la Chateauroux, un oraş situat în partea central-vestică a Franţei. „Emirul” era un tânăr francez de origine turcă – Oussama -, iar la prima lor întâlnire a încercat să-l convingă pe jurnalist că dacă efectuează o misiune sinucigașă îl așteaptă paradisul.

„Aceasta este calea către paradis”, îi spune Oussama cu un zâmbet terifiant pe faţă. „Vino, frate, să mergem în paradis, femeile ne aşteaptă acolo, cu îngeri ca servitori. Vei avea un palat, un cal înaripat de aur şi rubine”, a povestit jurnalistul.

Într-o altă întâlnire, în faţa unei moschei de la periferia Parisului, un membru al grupului arată cu degetul un avion care se apropie de Aeroportul de la Bourget, situat în apropiere.

„Cu un mic lansator de rachete, poţi să ai uşor unul dintr-astea. Faci ceva de genul ăsta în numele Statului Islamic, iar Franţa va fi traumatizată trimp de un secol”, a spus jihadistul.

Unii dintre membri bandei, ca Oussama, încearcă să ajungă la Statul Islamic, în Siria. El a fost arestat de către poliţia turcă şi predat Franţei, unde a petrecut cinci luni la închisoare înainte să fie eliberat. În perioada în care era nevoit să se prezinte la o secție de poliţie o dată pe zi, conform condiţiilor eliberării, el a păstrat contactul cu grupul prin intermediul aplicaţiei criptate de mesagerie Telegram, pentru a organiza întâlniri la care au prins contur planuri în vederea comiterii unui atac.

„Trebuie să lovim o bază militară”, spune Oussama. „La fel cum au făcut la Charlie. Trebuie să-i loveşti în inimă. Ia-i prin surprindere. Ce vrei să facă? Nu sunt bine protejaţi. Francezii trebuie să moară cu miile”, spune el.

Lucrurile se accelerează după ce un anumit Abu Suleiman se întoarce din Rakka, orașul pe care Statul Islamic l-a desemnat capitală şi-i spune jurnalistului să se întâlnească într-o gară.

Odată ajuns acolo, nu Suleiman – pe care jurnalistul nu l-a întâlnit niciodată -, ci o femeie purtând un niqab îi înmânează o scrisoare. Jurnalistul a primit un plan de atac: să ţintească un club de noapte, să împuşte „până la moarte”, să aştepte forţele de securitate şi să detoneze o vestă de explozivi.

Lațul securităţii se strânsese însă în jurul grupului la acest moment, iar mai mulţi membri ai acestuia au fost arestaţi. Unul dintre ei, care a reuşit să scape de arestare, îi trimite jurnalistului un mesaj: „Eşti terminat „. „Acolo s-a terminat infiltrarea mea”, spune Ramzi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News