Patrick Andre de Hillerin, jurnalist la Cațavencii, a publicat articolul „Securitatea calcă pe cadavre în drumul ei spre viitor”. Se pun întrebările:

A intrat jurnalistul cu bocancii în intimitatea unei familii îndoliate?

A trecut Patrick de Hillerin granița care separă de regulă, în presă, activitatea publică de dramele personale?

De aceea, am vorbit cu jurnalistul Cațavencii, să ne lămurim.

Patrick Andre de Hillerin (stânga) și redactorul-șef Știri Curate Cristian Coman au discutat via Skype despre alegerea jurnalistului Cațavencii

În textul publicat, Patrick Andre de Hillerin face referire la tânărul politician Sebastian Burduja, care s-ar fi implicat total în susținerea mitingului din 10 august, deși trăia o tragedie personală și familială – copilul său de 3 ani s-a înecat pe 28 iulie, scăpând de sub supravegherea bunicilor săi. (Redăm la finalul acestui articol un fragment relevant din textul publicat de Patrick Andree de Hillerin, pe 14 august, în Cațavencii. )

„Nu era un eveniment pentru care merita să sacrifice totul. Și totuși, Sebastian Burduja a făcut-o”, spune jurnalistul de la Cațavencii. Mitingul din 10 august ar fi fost foarte important pentru Sebastian Burduja.

Un „amănunt” care l-a convins pe Patrick de Hillerin să publice articolul a fost faptul că în ziua în care pleca spre aeroport, cu direcția Franța – unde tocmai îi murise copilul –, Sebastian Burduja a postat un filmuleț cu el făcând apel la diaspora să vină la miting, în numele copiilor care au nevoie de siguranță. Această „duplicitate” l-ar fi convins pe Hillerin că are dreptate în demersul de a publica articolul.

„Filmul e făcut cu o zi înainte, mi-a spus unul dintre colaboratorii lui. Chiar și în condițiile astea, vorbește la un mod foarte politicianist și populist despre siguranța copiilor noștri… Un om care ascunde o astfel de tragedie și continuă să vorbească într-un mod ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, folosind același model pe care politicienii noștri l-au împrumutat de la americani cu familia, copiii, nu este neapărat modelul de politician pe care să-l vrei să te conducă. Iar una dintre preocupările mele în toți anii de când fac presă este să vorbesc despre ceea ce nu se vede la prima vedere la politicienii noștri”, spune în interviul pentru Libertatea și stiricurate.ro jurnalistul de la Cațavencii.

Patrick Andre de Hillerin nu regretă publicarea articolului – de fapt a celor două articole despre Sebastian Burduja, pentru că a revenit săptămâna următoare cu punctarea unor date clare despre desfășurarea evenimentelor care l-au marcat pe tânărul politician: tragedia personală și mitingul diasporei din 10 august. Patrick de Hillerin susține că presiunile la care el a fost supus după publicarea primului articol ar dovedi că a avut dreptate să publice.

„Probabil că aș fi ajuns să-mi pară rău dacă reacțiile – mai ales ale lui și ale tatălui – nu se transformau în presiuni, amenințări, încercări de intimidare… Dacă nu ar fi fost presiunile… Poate aș fi putut fi convins că am exagerat. Dar tipul de reacții și presiunile făcute, și telefoanele… Toți oamenii care au fost contactați ca să mă condamne, presiunile la care au fost ei supuși dacă nu mă condamnă în public semnând o petiție sau luând atitudine, m-au convins că povestea trece de simpla tragedie și că miza este mult mai mare”,  afirmă jurnalistul.

Patrick de Hillerin consideră că pregătirea ascensiunii politice a lui Sebastian Burduja este sprijinită de bancherul Marinel Burduja, tatăl său. Trimiterea la securitate din titlul articolului este determinată de biografia tatălui lui Sebastian, pe care autorul o găsește strâns legată de servicii, de dinainte sau de după Revoluție. Burduja senior spune, la rândul său, că legătura nu exista nici înainte, nici după Revoluție.

Acestui articol i-au urmat un protest și o petiție inițiate de Fronline și susținute de mai mulți jurnaliști din România.

„Frontline își exprimă indignarea față de ceea ce consideră a fi unul dintre cele mai grave derapaje din istoria recentă a presei din România. Este vorba de un atac la persoană care întrece chiar și cele mai dezonorante discursuri găzduite, în ultimii ani, de acele televiziuni care par să se specializeze în manipulare, răspândirea de știri false și calomnierea unor personalități din spațiul public.”

Semnatarii cer publicului să nu mai citească publicația în care apare articolul – Cațavencii – și cer companiilor de publicitate „care promovează discursul urii, dezinformare și fake news să țină cont de faptul că astfel sponsorizează otrăvirea morală a publicului român”.

Acest protest și propunerea de boicot a celor de la Frontline, susținut de mai mulți jurnaliști și persoane publice, nu l-au determintat pe Patrick de Hillerin să renunțe. El anunță că va continua serialul dedicat lui Sebastian Burduja.

 

Citiți interviul integral cu Patrick Andre de Hillerin pe stiricurate.ro.

Urmărește-ne pe Google News