Un loc unde, in urma cu 650 de ani, zeci de mii de oameni au fost rapusi de ciuma, a devenit in ultimii ani o atractie pentru turistii din intreaga lume. Este vorba de biserica din localitatea ceha KutnĂĄ Hora, decorata in interior cu oasele a peste 40.000 de schelete umane.
Mii de oameni stau la coada zilnic in fata bisericii, in speranta ca vor putea vedea aceasta „expozitie” de oase.
In Evul Mediu, orasul KutnĂĄ Hora, care numara astazi circa 22.000 de locuitori, era unul din cele mai bogate din Europa datorita zacamintelor uriase de argint din zona. In timpul celei mai mari epidemii de ciuma, care a decimat aproape o treime din populatia continentului intre 1347 si 1351, peste 40.000 de oameni au murit in KutnĂĄ Hora. Ei au fost ingropati in mai multe gropi comune in apropierea unei mici capele.
Peste aceste morminte a fost presarat pamant sfant adus tocmai din Ierusalim, care avea darul, in credinta locuitorilor, de a-i proteja fata de alte epidemii de ciuma.
In urma cu 130 de ani, s-a hotarat construirea unei biserici in locul vechii capele. Constructorii au descoperit zecile de mii de schelete. Pentru ca nu au avut ce face cu ele, s-a hotarat folosirea lor la decorarea interiorului lacasului. Astazi, aproape toate obiectele din interiorul bisericii sunt alcatuite din oase. Mii de cranii acopera coloanele, iar din oasele picioarelor au fost alcatuite patru clopote, fiecare cu o greutate de patru tone. „Desi pare macabru, oasele au fost aranjate cu grija si constituie adevarate opere de arta. Nu este nimic respingator sau gretos in aceasta biserica. Intreaga zona s-a dezvoltat in urma turismului, sute de mii de oameni venind anual sa vada singura biserica din lume decorata cu oase”, a declarat pastorul care celebreaza slujbele in biserica din KutnÄ‚Ä„ Hora.
„Este o senzatie fantastica. Atat de multe schelete intr-un singur loc. Desi imi este frica de cimitire, aceasta biserica nu are nimic infricosator in ea”, povesteste una din turistele care au vizitat biserica din oase.
Astfel de imagini se intalnesc la tot pasul in biserica din KutnÄ‚Ä„ Hora. Obiectele cu caracter religios sunt alcatuite din cranii, tibii, coaste sau clavicule. Aceleasi „materii prime” au fost folosite si la realizarea candelabrului din biserica. Pentru constructia suportului de lumanari s-a optat pentru femururi si cranii. Constructorii au lucrat aproape zece ani numai pentru realizarea decoratiunilor interioare, scheletele fiind desfacute pe bucati, fiecare os avand o alta destinatie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News