Guvernul naționalist al premierului Viktor Orban a adoptat legea împotriva „promovării” homosexualității în rândul minorilor în 2021, legea atrăgând numeroase critici pe plan intern și în străinătate, inclusiv la Bruxelles.

Timp de luni de zile, legea a fost cu greu aplicată. Însă, în iulie, lanțul de librării Lira a fost amendat cu 12 milioane de forinți (31.000 de euro / 33.000 de dolari) pentru că a vândut romanul grafic „Heartstopper” fără ambalaj de plastic. Cartea a devenit populară în urma unei serial al platformei de filme Netflix.

Autoritățile au susținut că, potrivit legii, romanul despre relația amoroasă dintre doi liceeni, scris de autoarea britanică de succes Alice Oseman, ar fi trebuit să fie împachetat astfel încât copiii să nu-l poată vedea.

Lira a dat în judecată autoritățile, argumentând că, din cauza unei virgule lipsă, legislația prevedea ambalaje sigilate doar pentru cărțile „vândute separat de alte produse”.

Un tribunal din Budapesta a anulat joi amenda, potrivit presei ungare.

Pasajul legislativ în cauză „nu poate fi interpretat decât într-un singur fel, conform regulilor gramaticale ungare”, a precizat tribunalul, într-un comunicat consultat vineri de AFP.

Krisztian Nyary, directorul de creație al lanțului de libării Lira, a salutat decizia, dar a avertizat asupra unor posibile probleme juridice ulterioare.

„Legislația are multe alte referințe greu de înțeles, chiar contradictorii. Acest lucru nu a fost rezolvat, astfel încât continuă să îngreuneze viața pentru comerțul cu cărți și pentru industria cărții”, a declarat el pentru agenția franceză.

Muzeele de stat din Ungaria au întâmpinat, de asemenea, dificultăți în aplicarea legii.

În noiembrie, ministrul culturii l-a concediat pe directorul Muzeului Național al Ungariei pentru „nerespectarea” unui ordin guvernamental.

Acestuia i se ordonase să împiedice accesul tinerilor sub 18 ani la prestigioasa expoziție anuală World Press Photo, care prezenta o serie de fotografii ale unei comunități de persoane LGBTQ din Filipine.

Însă muzeul a declarat că „nu poate aplica legal” ordinul, deoarece nu poate solicita legal cărțile de identitate.

O procedură de infringement declanșată de UE împotriva acestei legislații – despre care Ungaria insistă că are ca scop „protejarea copiilor” – este în derulare, Comisia Europeană susținând că aceasta încalcă normele europene.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News