„Sondajele de opinie ale celor două institute care au lucrat pentru PNL și PSD au arătat AUR spre 5%, cu o creștere destul de mare în ultimele săptămâni”, explică unul dintre oamenii specialiști cu aceste cifre. „Faptul că sunt sondaje numite interne ale partidelor nu înseamnă că le fac partidele. Iar ele indicau un trend”, explică sursa.
Un lider din PNL a sesizat creșterea noii mișcări.
„Cu două săptămâni înaintea alegerilor, el a văzut cele mai recente cifre. La întâlnirea din 24 noiembrie a liberalilor cu președintele Iohannis, de la Vila Lac, colegul nostru i-a ridicat problema AUR”, povestește unul dintre liberalii prezenți la discuția cu șeful statului.
Liderul liberal care a intervenit atunci a confirmat momentul, însă n-a vrut să-l detalieze el însuși.
Martorii oculari au descris însă conversația. „A spus: domnule președinte, pe mine mă neliniștește AUR. Nici unul dintre noi nu știam prea multe despre AUR”, povestește un liberal prezent la discuția șefilor partidului cu Iohannis.
Șeful statului a făcut un gest de neîncredere și a întrebat de ce crede liderul acela că au o șansă să intre în parlament. Cum nu a primit niciun răspuns, președintele a mers mai departe cu discuția.
Sursă din conducerea PNL:
În zilele următoare, și Ludovic Orban a primit de la colegii săi o remarcă legată de AUR, „dar nici președintele partidului nu a părut convins că AUR e un subiect”.
Potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor, după centralizarea voturilor din 99,04% din secțiile de votare, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a câștigat 8,99% la Camera Deputaților și 9,08% la Senat.
Județele în care AUR a înregistrat cele mai mari procente sunt Suceava (14,72%), Botoșani (14,62%), Neamț (14,4%) și Constanța (14,2%). PNL are 25,17% la Camera Deputaților și 25,59% la Senat.