Suma este situată între Produsul Intern Brut (PIB) al Turciei, care se situează la 857 de miliarde de dolari, și cel al Indoneziei, care se ridică la 932 miliarde de dolari.
De altfel, SoftBank a cumpărat anul trecut producătorul britanic de semiconductori ARM Holdings cu 32 de miliarde de dolari. Pentru cine nu știe, ARM proiectează arhitectura cu același nume, iar cipurile bazate pe această tehnologie se regăsesc în mai toate smartphone-urile sau tabletele de pe lume.
Vision Fund, cel mai mare fond de tehnologie din lume
Ei bine, după această bravadă, a mai făcut una: a convins șeicii și emirii din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, dar și companii precum Apple și Qualcomm, Foxconn și Sharp, să îi dea pe mână 93 de miliarde de dolari pentru a realiza Vision Fund, cel mai mare fond de tehnologie din lume.
Cu acești bani, s-a apucat să investească în companii IT din întreaga lume, de la producătorul american de cipuri Nvidia și retailerul online Flipkart din India, la retailerul de echipamente sportive Fanatics din SUA, ori aplicația de chat Slack. De asemenea, a cumpărat Boston Dynamics, divizia de robotică a Google.
Mai nou, SoftBank este pe cale să cumpere circa 20% din Uber printr-o investiție de 10 miliarde de dolari, după ce în vară a participat la o rundă de finanțare în Grab, un serviciu de transport similar din Asia de Sud-Est.
Yahoo și Alibaba, pariuri câștigătoare
Trebuie menționat că SoftBank a fost de-a lungul timpului unul dintre primii investitori în Yahoo și Alibaba, ”Amazon-ul Chinei”, iar acestea au devenit la rândul lor adevărați giganți ai internetului.
Alibaba are acum o capitalizare bursieră de 457 de miliarde de dolari după ce s-a listat pe bursă în 2014. Yahoo, un adevărat colos în anii 2000, s-a vândut recent către operatorul american de telefonie Verizon pentru 4,48 miliarde de dolari. Compania originală a rămas cu o serie de alte active, precum o participație la Alibaba, dar s-a redenumit și acum se cheamă Altaba.
Pregătește noi investiții-mamut
Ei bine, acum Masayoshi Son a anunțat că pregătește terenul pentru noi fonduri de investiții care să fie operare de SoftBank.
”Pregătim activ extinderea dimensiunii. Vor urma fondurile Vision Fund 2, 3 și 4, care vor fi înființate la fiecare 2-3 ani”, a spus magnatul pentru ziarul japonez Nikkei.
Acesta a mai spus că SoftBank plănuiește să investească în cel puțin o mie de companii de tehnologie din domenii precum inteligența artificială sau robotică în următorii zece ani.
”Acum creăm un mecanism de creștere a abilității noastre de finanțare de la 10 trilioane de yeni la 20 de trilioane și apoi la 100 de trilioane de yeni”, a spus el. O sută de trilioane de yeni valorează acum 880 de miliarde de dolari, scrie Business Insider.
Cel mai bogat japonez
Potrivit revistei americane Forbes, Masayoshi Son are o avere estimată la 24,4 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai bogat om din Japonia.
În decembrie 2016, miliardarul i-a promis președintelui american Donald Trump că va investi 50 de miliarde de dolari în SUA.
SoftBank mai controlează deja în SUA operatorul telecom Sprint, al patrulea ca mărime. Sprint se află acum în tratative cu T-Mobile, al treilea operator de telefonie din SUA, pentru o fuziune. Acesta din urmă este controlat de către grupul german Deutsche Telekom.