Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj are 60 de locuri și 5 paturi pe secția de Terapie Intensivă, unde sunt tratate cazurile grave de COVID-19.
Rata de supraviețuire pe secția ATI de la Pneumoftiziologie din Cluj e de aproape 80%. La nivel național e sub 50%, notează G4Media.
Doctorul Marius Bărbat a plecat în Italia, ca voluntar, în primăvară, pentru a ajuta la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
”Era luna martie și vedeam că toată lumea are multe păreri, dar nimeni nu știa exact ce se întâmplă. Decât să speculez ce și cum să facem, am zis că cel mai potrivit este să merg chiar acolo. În felul acesta, vom fi mai pregătiți. Am zburat cu un avion cargo și-am ajuns în Lecco, la un spital regional. Lecco e în Lombardia, era o criză profundă atunci”, își amintește medicul.
”Moartea era văzută ca ceva firesc”
Marius Bărbat spune că, dincolo de imaginile dramatice cu medici căzuți pe holuri, morți băgați în saci și transportați la grămadă și cu familii îndurerate, moartea e acceptată de cei de acolo, privită ca un lucru firesc.
”E înfiorător, dar realitatea era oarecum contrară a ceea ce se vedea. Nu existau crize isterice, perioade isterice, ci moartea era văzută ca ceva firesc, un lucru deja acceptat atunci de toată lumea”, povestește medicul.
Era luna aprilie. Veneau câte 80 de ambulanțe noaptea, iar mulți pacienți mureau până să ajungă la tratament. Ei, dacă apucau să ajungă în spital, puteau avea o șansă, dar mulți nu apucau și mureau deja pe drum.
Dr. Marius Bărbat:
”Eu lucram pe ATI cu un medic anestezist neurolog și cu un chirurg radio-toracic și încercam să-i salvăm pe fiecare, dar asta nu se face de pe o zi pe alta, e ceva de foarte lungă durată”, completează dr. Bărbat.
Medicul s-a întors din Italia cu mai multe scheme de tratament, cum ar fi cea cu monoxid de azot. Terapia a fost utilizată pentru prima dată în cazul unui pacient tânăr aflat în stare gravă, cu Sindrom de Detresă Respiratorie Acută (ARDS).
După administrare, pacientul, în vârstă de 23 de ani, și-a revenit, a fost externat și se află acasă, iar de curând a început să meargă singur, fără asistență. A stat intubat 37 de zile, iar în urmă cu câteva zile a revenit singur la spital, în control.
Pe secția doctorului Bărbat este internată de mai bine de două luni o pacientă intubată.
”Are 63 de ani și e intubată de aproape 60 de zile, cu o formă foarte agresivă de boală. După 40 de zile, încă era pozitivă la testul Covid. Ea a fost controlată, fiecare volum de aer care intră, fiecare medicament. Vrem să o trezim acum”, spune medicul.
De câteva zile, a început să respire singură și dă semne că își revine. Ea va fi transferată într-un spital non-covid.
Peste 90 de pacienți au trecut prin cele 5 paturi din ATI-ul spitalului de Pneumoftiziologie. Rata de supraviețuire este de 78%, în vreme ce media în România este între 40 – 50% pe secțiile ATI unde se tratează cazuri de Covid.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro