Pe 21 aprilie, chirurgul traumatolog David Nott se afla în Londra. Distanța nu l-a împiedicat însă să-i ajute pe medicii ucraineni să salveze piciorul unui bărbat surprins de o explozie. 

Oleksandr, medicul care a condus operația, nu mai realizase niciodată procedura, care era destul de complicată. Cu o săptămână în urmă, îl urmărise pe profesorul Nott într-o demonstrație pe care britanicul a făcut-o într-un spital ucrainean. De asemenea, Oleksandr a primit și un video, în care i se explicau toți pașii de urmat în procedura chirurgicală. 

Înainte de operație, Oleksandr a făcut o fotografie cu telefonul și i-a trimis-o lui Nott, care se întorsese recent în Marea Britanie. Chirurgul de război britanic i-a confirmat că era nevoie de operație. 

„Eram destul de emoționat și era o chirurgie lentă, dar totul a decurs bine mulțumită lui David Nott”, declară Oleksandr pentru BBC.

Profesorul britanic David Nott are o experiență profesională vastă în numeroase zone de conflict, inclusiv Afganistan, Irak și Siria.

Arma termobarică provoacă sângerări în creier și plămâni

Medicul lucrează la Spitalul St Mary din Londra, însă, după ce a izbucnit conflictul din Ucraina, a mers în țara devastată de bombardamente pentru a-i antrena pe chirurgi să trateze rănile de război. Dr. David Nott spune că a fost în toată Ucraina, din nord până în sud și din vest în sud-est. Dar nu vrea să vorbească despre spitalele vizitate, de teamă ca forțele ruse să nu le bombardeze ulterior. 

Bombardamentele rusești în orașele ucrainene înseamnă că spitalele sunt inundate de numeroase victime cu răni provocate de explozii, spune doctorul.

„Este cel mai rău mod cu putință de a-ți ataca opozantul, pur și simplu, prin bombardamente. Provoacă pagube enorme. Și cauzează răni îngrozitoare”, a declarat chirurgul în primul său interviu de la revenirea din Ucraina. 

Chiar și șocul unei explozii poate avea efecte foarte grave, adaugă el și dă două exemple: unda de șoc poate amputa membre, iar suflul exploziei, care îi propulsează pe oameni în ziduri, poate provoca leziuni traumatice.

Barotraumatismul – care înseamnă vătămarea cauzată de modificările de presiune în timpul unei explozii – îl îngrijorează pe medic în mod deosebit, din cauză că Rusia folosește armele termobarice în Ucraina. Barotraumatismul presupune sângerări în creier și în plămâni, ceea ce le face pe victime să tușească cu sânge. De asemenea, armele termobarice pot sparge timpanele sau pot perfora intestinele.

115 spitale ucrainene bombardate de la începutul războiului

În timpul războiului din Siria, medicul britanic a folosit o tehnică similară: printr-o conexiune pe Skype din biroul său londonez i-a ajutat pe medicii din Alep să ducă la bun sfârșit o operație. Însă câteva zile mai târziu, spitalul respectiv a fost bombardat. 

În Ucraina, până acum, 115 spitale au fost bombardate de Rusia, spune dr. Nott.

Să arunci în aer spitalele și să ucizi medicii poate fi, de asemenea, o adevărată armă de război. Este pur și simplu josnic.

Dr. David Nott:

Când era în Ucraina, Nott a adus cât de mulți medici a putut în teatrele de operații, ca să-l urmărească și cum tratează rănile de război. Printre procedurile pe care le-a predat se numără tratarea găurilor din membre, realizarea de grefe de piele și acoperirea oaselor expuse.

Nott a tradus în ucraineană o serie de videoclipuri despre cum trebuie tratate rănile de război și le-a împărțit mai multor medici ucraineni.

„E o ușurare când ne spune că totul va fi OK”

Misiunea a fost organizată de Fundația David Nott și de grupul umanitar UOSSM International și nu s-a încheiat atunci când chirurgul a părăsit Ucraina. Dr. Nott a continuat să țină legătura cu medicii, așa cum s-a întâmplat cu Oleksandr.

Operația pe care medicul ucrainean a fost nevoit să o facă presupunea luarea unei bucăți de piele din spatele genunchiului pacientului pentru a închide o rană și pentru ca osul expus să nu se infecteze. „Sunt operații foarte dificile. Pot merge prost și cauza probleme. Însă rezultatul a fost miraculos. A funcționat foarte bine”, a comentat profesorul pentru BBC. 

Oleksandr spune că implicarea medicului a fost esențială. „Ne-a arătat nouă, medicilor simpli, cum să luptăm pe frontul medical. Și e o ușurare pentru noi când ne spune că totul va fi OK.”

Medicul ucrainean spune că este „foarte necesar să știm cum să facem astfel de proceduri, în situația noastră”, pentru că sunt foarte multe victime cu răni produse de explozii și fracturi deschise care necesită tratament de urgență.

Mariupolul îi amintește de Alep

Dr. David Nott speră ca medicii precum Oleksandr să dea mai departe învățăturile pe care le-au deprins de la el. „Le va arăta și altor oameni ce e de făcut, iar aceia vor antrena alți oameni și într-un final sperăm ca toți să știe cum să facă aceste operații, în viitorul apropiat.”

În Ucraina devine din ce în ce mai important ca previziunea lui Nott să se îndeplinească. Ministrul de externe al Ucrainei a declarat că bătăliile din Donbas vor semăna cu Al Doilea Război Mondial, fiind folosite „mii de tancuri, vehicule blindate, avioane și artilerie”.

Lui David Nott, imaginile din orașe precum Mariupol îi amintesc de ce a văzut în Alep, Siria. 

Este exact ca în Siria. Exact aceleași tactici. În Alep, unde am fost până în 2016, totul a fost pus la pământ complet, a fost distrus complet.

Dr. David Nott:

foto: Facebook/David Nott Foundation

 
 

Urmărește-ne pe Google News