De asemenea, cadrul medical atrage atenția că sănătatea personalului este afectată de stresul și de epuizarea cauzate de volumul de muncă.
Medicul Alina Martău a publicat pe pagina sa de socializare un text prin care arată că la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Pitești, unde lucrează, se prezintă în fiecare zi, în medie, 150-170 de oameni.
Lumea nu mai are bunul simț de altădată, cel puțin în serviciul de urgență. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul și epuizarea determinată de volumul mare de muncă și de cadre insuficiente.
dr. Alina Martău, medic UPU Pitești
Dr. Martău mărturisește că „este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2, 3 ambulanțe, când paturile sunt pline și nu știi cum să mai rotești pacienții, tinând cont de gravitatea lor, când în triaj crește starea de nervozitate a celor care așteaptă sa fie consultați, când…”
Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 – 170 de pacienți în 12 ore, în 2-3 medici, nu cred că omenește este normal, adică un pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularitățile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale.
dr. Alina Martău, medic UPU Pitești
Medicul mai precizează că ritmul alert în care apar cazurile de urgență provoacă nemulțumiri în rândul pacienților considerați ca fiind cazuri mai puțini grave, iar în aceste condiții unii dintre ei devin agresivi și „încep cu amenințări și expresii jignitoare la adresa personalului medical”.
Dr. Martău susține că „serviciul de urgență este bolnav”.
„Dacă legislația privind adresabilitate la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reușește sa mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influența alcoolului ar fi puse sa plătească, dacă cei agresionați fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele.
În prezent, dacă ar fi sa fac o radiografie serviciului de urgență, l-aș declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea legii sănătății.
Viata are prioritate!”, a scrie medicul, pe Facebook.
Despre textul pe care l-a publicat pe Facebook, dr. Alina Martău precizează că este un mesaj „de la medic, pentru medici”. Ea este de părere că problema este că reglementările din sistemul de sănătate „nu sunt aduse la zi” în privința cazurilor care ar trebui să se prezinte la urgență, notează Mediafax.
De asemenea, medicul crede că nici înființarea centrelor de permanență nu a rezolvat problema. Motivul: acestea sunt puține și nu sunt dotate cu aparatură medicală necesară. În aceste condiții, pacienții ajung tot la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, însă principala cauză a numărului mare de pacienți din urgență este lipsa unor reglementări clare privind medicina de familie.
Răspuns pentru Viorica Dăncilă care a susținut că medicii au salarii de 4.000 de euro
Medicul a mai precizat că, potrivit legislației, la 20.000 de cazuri pe an, numărul de medici care ar trebui să lucreze în urgență este de doi pe zi și doi pe noapte, dar, de la începutul anului și până în prezent, la UPU Pitești s-a atins numărul de 50.000.
Cât despre declarațiile premierului Viorica Dăncilă, care a spus vineri că Guvernul a crescut salariul unui medic la 4.000 de euro pentru a nu pleca din țară, dr. Martău a afirmat că puțini medici ajung să încaseze această sumă deoarece sporurile nu sunt aceleași în toate secțiile dintr-un spital.
„Eu nu am salariul 4.000 de euro, nici cu toate sporurile pe care ni le dă, nici cu noapte, nici cu gărzi, eu nu ajung la salariul acesta. Probabil, sporurile sunt date preferențial de fiecare spital. Sporurile de urgență merg pana la 85%, sunt spitale în care se dă sporul foarte mare, noi, în Argeș, ajungem la 55%.
Cred că dacă sporul este foarte mare se poate ajunge și la o astfel de sumă. Dar nu toți medicii au. Medicii de pe secții, din policlinică nu au sporurile acestea, doar cei din ATI sau de urgență ar putea sa ajungă. (…) Sunt cazuri izolate, pot câștiga dacă lucrează și la privat, dar asta nu înseamnă ca toți medicii din Romania câștigă sumele acestea”, a spus Martau.
Foto: Ziarul Argeșul