O viață întreagă, chirurgul Dragoș Stănescu a lucrat la Spitalul Județean Sf. Pantelimon, din Focșani. A condus secția de Chirurgie Plastică până când mâinile au început să-i tremure pe bisturiu și a fost forțat să se pensioneze din cauza unui Parkinson. Și în același spital s-a stins pe 20 noiembrie, iar presa locală s-a grăbit să titreze: „Doliu în lumea medicală din Vrancea! Doctorul Dragoș Stănescu a fost răpus de coronavirus”.

Dar în spatele unui titlu simplist se ascunde o moarte complicată. Înainte de a închide pentru ultima oară ochii, medicul focșănean a agonizat două săptămâni singur acasă, cu o fractură de șold și trei coaste rupte, după ce colegii de breaslă au refuzat să-l opereze fiindcă ieșise pozitiv la testul COVID-19.

A căzut la ieșirea din spital, după testarea de COVID-19

„Puteau măcar să-l țină în spital pe secția de COVID, măcar până la operație să fie sub supraveghere medicală. Sincer, nu știu care e protocolul, dar nu cred că scrie acolo să lași oamenii să moară”, spune cu dezamăgire nora medicului Stănescu.

Pentru ea, gândul că ar putea să-și piardă socrul era departe la începutul lunii noiembrie, când acesta a început să facă febră și să tușească. Pe 4 noiembrie, medicul pensionar și-a luat soția de mână și au mers împreună să se testeze la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Sf. Pantelimon – Focșani.

Chirurgul Dragoș Stănescu

La ieșire, bărbatul și-a pierdut echilibrul. A căzut, fracturându-și șoldul și trei coaste. „L-am sunat să-l întreb dacă a mers să se testeze. Mi-a răspuns că e la Urgențe”, povestește nora lui Dragoș Stănescu.

Timp de o zi, medicul pensionar a fost internat în zona gri a secției de Ortopedie a spitalului din Focșani. Dar odată ce rezultatul s-a întors pozitiv, foștii colegi i-au spus că nu-l pot trata, căci spitalul nu este unul de COVID.

Nu a fost considerat o urgență

„I s-a propus transferul la spitalul COVID-19 din Adjud. Dumnealui a refuzat și a semnat la cererea sa refuzul tratamentului medical, cerând să fie lăsat la domiciliu”, a explicat pentru ziar managerul Spitalului Județean Sf. Pantelimon – Focșani.

Familia nu-și poate explica însă de ce nu s-a putut găsi un pat pentru fostul medic la Infecțioase. Dincolo de fracturi, bărbatul era predispus să dezvolte o formă gravă a infecției cu virusul SARS-CoV-2. 

Mie mi-a spus că nu a fost considerat o urgență. Asta, deși avea febră, tușea și în plus avea dureri groaznice de la căzătură. Adică la fiecare respirație suferea groaznic. Ca să nu mai menționez că era un om cu diabet, Parkinson, niște infarcturi la activ și două stenturi. Dar tot nu era urgență.

Nora lui Dragoș Stănescu:

A refuzat transferul la alt spital

Managerul Spitalului Județean Sf. Pantelimon – Focșani susține că s-a respectat protocolul. „Pentru bolnavii care suferă și de alte afecțiuni, se propune mutarea la Adjud. Și dacă nu se găsește loc nici acolo, se ia legătura cu CJCCI și se caută soluții pentru pacienți”, explică Elena Codruța Neagu.

Cum medicul pensionar a refuzat transferul la Adjud, a trebuit să-și caute singur soluțiile. A mers acasă și a așteptat să treacă cele 14 zile pentru a putea să fie operat la Focșani.

„A avut dureri imense. Nu știu ce analgezice poate să ia un om cu fracturi lăsat singur să se trateze acasă. Eu cred că asta i-a agravat starea. Adică și dacă lași un om sănătos cu fracturi două săptămâni, clar se deteriorează”, spune nora lui Stănescu.

În cele două săptămâni de suferință, doctorul pensionar a ajuns să halucineze acasă, din cauza febrei. Iar alături de el a rămas doar soția, asistentă medicală.

S-a întors la spital, dar a fost prea târziu

Pe 16 noiembrie, fostul chirurg nu a mai rezistat și s-a întors la spital. Familia spune că i s-a propus să fie operat, pentru că trecuse perioada de izolare pentru coronavirus. Dar nu a mai apucat. Starea sa s-a agravat și a decedat pe 20 noiembrie la Terapie Intensivă.

„A avut vreo două zile în care starea sa a oscilat, vorbesc de saturația de oxigen în sânge. Apoi l-au intubat și a murit a doua zi la ATI”, precizează nora lui Dragoș Stănescu.

Șefa Spitalului Județean Sf. Pantelimon – Focșani confirmă că medicul pensionar nu a mai fost operat. Pe ultima radiografie făcută medicului în timpul celei de-a doua spitalizări apare fractura de col femural.

Familia regretă că nu a intervenit pentru a-l duce pe bărbat la București, cât încă ar mai fi avut șanse să fie salvat.

„Nu era un moș de trimis la groapă”, spune hotărâtă nora medicului pensionar, care s-a stins după două săptămâni în care s-a luptat singur nu doar cu traumatismele suferite, dar și cu COVID-19.

În Focșani, Vrancea, rata de incidență este sub 3 la mia de locuitori. În spitalele din Focșani și Adjud se află internați 125 de pacienți, dintre care 15 la ATI, 8 la Focșani și 7 la Adjud, conform datelor publicate de Prefectura Vrancea la 29 noiembrie. 

Urmărește-ne pe Google News