Cuprins:
Victime ale sistemului de sănătate
Medicul a dat exemplul tragic al cazurilor de la Spitalul Pantelimon și Târgu Jiu, unde doctorii au devenit victime ale unui sistem disfuncțional.
Potrivit lui Torje Iuliu, lipsa unor legi care să apere cadrele medicale a dus la crearea unui climat de frică în spitale, în care medicii se tem să ia decizii curajoase de teama proceselor.
„August 2024. Cazul Pantelimon. Două doctorițe târâte cu cătușe în fața poporului, arse pe rugul public pentru că au fost victimele unui sistem fără coloană vertebrală, un sistem care nu le-a protejat atunci când au încercat să își facă meseria.
La câteva luni distanță, la Târgu Jiu, un pacient tânăr moare pentru că un medic a fost paralizat de frică. De ce? Pentru că acel medic știa că o greșeală, sau doar o interpretare subiectivă a deciziei sale, l-ar fi putut trimite direct în fața unui judecător.
Aceeași poveste… lipsa unui cadru legislativ care să permită medicilor să salveze vieți fără să trăiască sub teroare. Sunt convins că acestea sunt doar două exemple vizibile. Restul? Se pierd în tăcerea clinicilor și spitalelor din România.”, scrie medicul Torje Iuliu pe Facebook.
Practici ultradefensive ale medicilor
De altfel, cazul de la Spitalul Pantelimon, unde doi medici au fost reținuți de procurori pentru tentativă de omor și omor calificat, fiind acuzați că au provocat moartea unui pacient prin reducerea drastică a dozei de noradrenalină, a declanșat numeroase reacții în rândul medicilor din diaspora, la acea vreme.
Ei avertizau că medicii vor folosi practici ultradefensive sau vor pleca din țară.
„Și atunci, vă întreb, politicieni ai României, ce faceți? Dormiți? Tăceți? Sau, pur și simplu, nu vă pasă?
Eu sunt medic ATI de opt ani. De când profesez în Germania, nu am avut nici măcar o plângere din partea pacienților sau aparținătorilor, darămite un proces de natură penală.
Nu pentru că sunt un geniu, ci pentru că sistemul în care lucrez îmi permite să iau decizii dificile, să intervin acolo unde este nevoie, fără să mă tem că fiecare pas poate însemna sfârșitul carierei mele.
Pentru că aici există legi care mă protejează când îmi fac treaba cu bună credință. Pentru că aici nu sunt lăsat singur în fața fricii.
În România, însă, colegii mei sunt abandonați. Sunt transformați în țapi ispășitori de către un sistem corupt, incompetent și, mai ales, nepăsător.
Frica de a ieși din zona protocolară nu este o alegere. Este o armură impusă de un cadru legislativ care îi lasă descoperiți, vulnerabili, vânați.
De ce ar risca cineva să salveze o viață dacă știe că, la prima plângere, va fi târât în cătușe, judecat public, tratat ca un criminal?”, a mai scris dr. Torje Iuliu.
Un semnal de alarmă
Medicul ATI care profesează în Germania, Torje Iuliu, a acuzat politicienii români de nepăsare și incompetență, susținând că reformele necesare în sănătate sunt ignorate.
„Cazul Pantelimon ar fi trebuit să fie o alarmă. O tragedie care să zdruncine din temelii un sistem disfuncțional. În schimb, a fost doar un alt episod din serialul nepăsării voastre. Timpul a trecut, dar nimic nu s-a schimbat. Nicio reformă. Nicio asumare. Nimic.
Doar aceeași liniște toxică, aceeași aroganță cu care refuzați să faceți ceva pentru cei care salvează vieți. De ce nu ați făcut nimic?
Pentru că nu vă pasă. Pentru că viețile pierdute nu sunt decât statistici în ochii voștri. Pentru că tragediile din spitale sunt doar știri de două zile pentru voi. Nu sunteți doar incompetenți. Sunteți periculoși. Sunteți criminali prin nepăsare.
Câte vieți mai trebuie pierdute pentru ca să vă treziți? Câți medici mai trebuie să plece din țară, câți pacienți trebuie să moară, câte familii trebuie să fie distruse pentru ca voi să vă dați seama că sistemul medical românesc este pe marginea prăpastiei?”, se întreabă doctorul.
Asta în condițiile în care datele colectate de Colegiul Medicilor din România arată că 57% din medicii tineri, sub 35 de ani, intenționează să emigreze.
Chiar dacă din țara noastră lipsesc medici. Concret, România este pe primele locuri în topul țărilor care exportă medici și asistente în străinătate. Doar în ultimii șapte ani peste 7.000 de medici au plecat din țară.
Mai mult, suntem pe penultimul loc din UE la numărul de medici pe cap de locuitor – 304,7 medici la suta de mii de locuitori.
Un sistem toxic, unde „pacienții de tem de medici”
Doctorul subliniază că protejarea medicilor este esențială pentru recâștigarea încrederii pacienților și pentru salvarea vieților fără teamă de represalii.
„Eu, de aici, din Germania, văd clar ce înseamnă un sistem care funcționează. Încrederea pacienților se câștigă prin protejarea medicilor.
Deciziile curajoase sunt posibile pentru că medicii știu că, dacă acționează cu bună credință, nu vor fi abandonați. Și, în toți acești ani, nicio plângere. Niciun proces. Pentru că atunci când explici, când comunici, când te simți susținut de un cadru legislativ corect, lucrurile funcționează.
În România, însă, ați reușit să distrugeți și ultima urmă de încredere dintre medici și pacienți. Ați creat un sistem toxic, unde toată lumea se teme de toată lumea. Pacienții se tem de medici. Medicii se tem de pacienți și de instanță. Iar voi? Voi stați și priviți de pe margine, convinși că nu e problema voastră.
Dar este problema voastră… Complici la prăbușirea unui sistem care ar trebui să fie stâlpul unei societăți.
Nu mai aveți scuze”, concluzionează medicul român din Germania.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
OanaMiron • 13.01.2025, 14:00
Locuiesc in Germania de 10 ani. Pana la peste 30 de ani am locuit in Romania si am locuit apoi si in Belgia. Cunosc foarte bine cele 3 sisteme medicale. Belgia este cu mult pests Germania si Romania la un loc. In Germania este o poleiala, in sensul ca sunt conditii de confort si igiena peste Romania, dar practic e un sistem in care omul de rand (vorbesc de omul care are sub 70000 eur pe an si caruia din cauza acestui prag de venit ii este refuzat total accesul la sistemul privat de sanatate) are de fapt mult mai putin acces data de Romania la medici specialisti si investigatii si tratamente preventive. Acest medic roman care vine si-i plange pe medicii romani ca au reclamatii si ca ei in Germania nu au reclamatii...Hai sa va spun adevarul incomod: in Germania protectia consumatorului si drepturile consumatorilor si pacientilor exists doar pe hartie. Omul de rand nu o sa se poata lupta nicuodara in instanta cu sistemul CE are in spate firmele uriase de asigurari.