Din 210.000 de elevi, absolvenţi de liceu, care au susţinut examenul de Bacalaureat, doar 90.765 au reuşit să-l promoveze şi doar 65 au reuşit să ia nota 10, după ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut ca toate sălile de examinare să fie foarte bine supravegheate, atât de profesori cât şi cu ajutorul camerelor de luat vederi. Rezultatele au fost grăitoare: dacă n-au mai putut frauda examenul, elevii au luat note pe măsură.
Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, cei peste 110.000 de elevi care nu au luat note de trecere la Bac vor costa statul aproape un miliard de euro, sau valoarea cumulată a investiţiilor în educaţie, a taxelor de şcolarizare, a impozitelor plătite pentru salarii şi a consumului de bunuri şi servicii pe care l-ar fi făcut ca studenţi.
Cei mai afectaţi în situaţia de faţă sunt profesorii de la universităţile private, cărora le-ar putea fi scăzute salariile, din cauza numărului mai mic de studenţi care se vor înscrie în anul I.
„Rata scăzută de promovabilitate la Bacalaureat va afecta în mod direct cadrele didactice, care vor avea salarii diminuate. Vom încerca să ne echilibrăm veniturile prin programele de masterat şi prin învăţământul la distanţă. Cred că numărul celor care se vor înscrie în anul I la una dintre facultăţile universităţii noastre va scădea cu 25-30%”, a declarat Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii Dimitrie Cantemir.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro