Harkov, cel mai mare oraș de pe linia frontului, la doar 20 km de granița cu Rusia, înarmează și modernizează Forțele Armate ale Ucrainei. Dar cei peste un milion de locuitori ai orașului și încă câteva sute de mii de strămutați nu sunt oameni de fier.
„Sunt enervat de fraza care se spune despre Harkov, că e din beton armat”, spune Maxim Rosenfeld, ghid turistic local, istoric și arhitect. „Nu! Aceștia sunt oameni obișnuiți. Nu este nimic eroic la ei. Ei au tot ce e mai uman, care este mult mai important. Nu suntem beton armat. Ne este frică. Suntem răniți. Suntem amărâți. Ne îmbolnăvim, plângem”.
O nouă pizzerie deschisă lângă un hypermarket bombardat de ruși
În ciuda suferinței, orașul continuă să se refacă. Librării, cafenele, berării, cantine și teatre și-au reluat activitatea. „Noi, locuitorii din Harkov, ne deosebim puțin de ceilalți prin aroganța noastră”, spune Iurii Sapronov, voluntar și antreprenor cu experiență din Harkov. „Pentru că, de la 1 ianuarie [a acestui an], știu cifra: 38% din atacurile din întreaga țară sunt în orașul Harkov. 38%! Și, bineînțeles, am fost puțin aroganți aici, din punct de vedere al securității”.
Pavlo Fedosenko, un tânăr antreprenor, și-a deschis o pizzerie într-una dintre cele mai periculoase zone ale orașului, Saltivți. A doua zi după deschidere, o dronă a lovit în apropiere, în hypermarketul Epicenter. Au fost victime. „După ce dronele au început să zboare în orice parte a orașului, nu mai există zone sigure”, spune Fedosenko.
Harkov, cel mai mare oraș de pe linia frontului în războiul declanșat de Rusia e în Ucraina, e la doar 20 km de graniță și e al doilea ca mărime al țării. Aici, armata ucraineană e modernizată și dotată permanent. „Pot să vorbesc despre asta timp de trei ani și să nu mă opresc”, declară Vsevolod Kojemiako, fondatorul brigăzii a 13-a a Gărzii Naționale a Ucrainei, care înainte de război conducea o afacere în sectorul agro.
Înainte de invazia rusă, Harkov era renumit pentru zecile de universități, prima fiind Universitatea Națională din Harkov, fondată acum 200 de ani. Locuitorii speră ca zeci de mii de studenți din Ucraina și din lume se vor întoarce să studieze acolo, ca înainte de război.
Se schimbă sute de nume de străzi
Drumul către universitate trece prin Parcul Central, care a fost redenumit de cel puțin patru ori în cei 130 de ani de când a fost inaugurat. S-a numit la început Parcul Mikolaivskii, după evenimentele din 1917 a devenit Parcul Comunal, iar în anii 1930 a devenit Parcul Central de Cultură și Recreere Maxim Gorki. În vara anului 2022, numele lui Gorki a fost eliminat din numele parcului, dar noul nume nu a fost încă decis.
În aceste zile, redenumirea a sute de străzi, zeci de cartiere și stații de metrou este în plină desfășurare în Harkov. Orașul își ia greu la revedere trecutului său colonial.
„Orașul nostru este complicat”, recunoaște Oksana Stetsenko, directorul Teatrului Taras Șevcenko. Populația este diferită, a existat o mare influență a culturii ruse, a orașelor rusești, care au fost prezente aici tot timpul, iar acum totul s-a schimbat foarte mult.”
Oleksandr Krasovițkii, director general al editurii Kharkiv Folio, are un al doilea apartament la Kiev, dar locuiește și lucrează în Harkovul său natal. „Aici rămân acei oameni care au decis că își conecteaze viața cu orașul Harkov”, subliniază el. „Sunt multe mame cu copii pe străzi. Mulți tineri. Adică, orașul nu a devenit un oraș de pensionari. Inamicul nu va lua orașul și, de aceea, afacerile din Harkov care nu s-au închis în 2022 sunt încă aici, căutând o oportunitate de a salva locurile de muncă. Cimentează legăturile cu orașul.”
Krasovițkii a deschis în decembrie 2023 librăria KnygoLand, în una dintre cele mai fierbinți perioade din viața Harkovului. Editura atrage atenția că în librărie nu există cărți în limba rusă. Aceasta este o tendință nouă. Până la jumătatea anului trecut, sortimentul de cărți rusești din librăriile din Harkov era de 40%.
„Apoi toată lumea a schimbat”, spune Krasovițkii. „Și cumpărătorul nu mai caută aici o carte rusească. Dacă o cauți, este pe piața de cărți, veche sau piratată. Sunt sigur că nu am depășit complet punctul de neîntoarcere la cultura rusă, dar astăzi majoritatea absolută a locuitorilor din Harkov a dezactivat cultura rusă ca opțiune”.
O cupolă de fier ca în Israel, care să apere orașul de ruși
Viața culturală rămâne vie, chiar dacă condițiile pentru așa ceva sunt stricte. În septembrie se deschide sezonul de teatru și, deși condițiile pentru evenimentele publice sunt strict limitate în Harkov, există o cale de ieșire. „Condiția principală și obligatorie este să avem un adăpost anti-bombă, pe care cei mai mulți dintre noi nu îl avem aici”, recunoaște regizorul Stețenko. Prin urmare, actorii caută și găsesc oportunități de a ține repetiții în subsoluri și spectacole în cafenele, cluburi și din nou în subsoluri.
Reportajul realizat de Novoe Vremia relatează și despre munca serviciilor de ambulanță din oraș, cu medici și paramedici care lucrează aproape ca pe front, dar nu se gândesc să plece în zone mai securizate ale Ucrainei.
Harkov este unul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei, a cărui supraviețuire depinde în întregime de Forțele Armate, precum și de propria capacitate economică. După încheierea războiului, localnicii sunt siguri că în regiune vor veni sume mari de bani occidentali, dar numai pentru reconstrucția orașului. Investițiile în industrie nu vor veni dacă nu există un sistem de apărare de fier în Harkov.
„[ Avem nevoie aici ] de ceea ce se numește în Israel cupolă de fier, dar aici trebuie să fie mult mai puternică”, explică un locuitor. „Pentru că inamicul nu este Iranul, ci Rusia, care, chiar dacă acolo va apărea un guvern temporar pașnic, va rămâne totuși un inamic”.
Din februarie până în mai 2022, în și în jurul orașului Harkov, ca parte a ofensivei ruse din estul Ucrainei, în timpul invaziei rusești aici s-au dus lupte grele. Până la 13 mai, forțele ucrainene au împins unitățile ruse care încercau să încercuiască orașul înapoi spre granița cu Rusia. 606 civili au fost uciși de bombardamentele rusești și în timpul luptelor.
În ianuarie 2024, Rusia a încercat din nou să cucerească orașul și continuă să-l bombardeze aproape zilnic, numărul victimelor, morți și răniți, fiind doar în 2024 de ordinul sutelor.