Situatie inedita si mai putin cunoscuta in ceea ce priveste somnul romanilor. Aproape patru la suta din romani, adulti si copii, au un sindrom de apnee in somn, adica li se intrerupe respiratia, iar intre 40 si 60 la suta sforaie. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de medicii pneumologi de la Institutul “Marius Nasta” din Bucuresti.
Din cauza tulburarilor respiratorii din timpul somnului, bolnavii sunt expusi riscului de infarct miocardic, accident vascular, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau altor afectiuni.
De asemenea, pentru ca nu se odihnesc bine in timpul noptii, aproximativ un milion de romani bolnavi de apnee in somn atipesc frecvent in timpul zilei si chiar adorm in situatii inedite: in timpul activitatilor cotidiene, asteptand in fata cabinetelor, in mijloacele de transport in comun, la volan, la birou etc. Toate aceste stari anormale le creeaza un handicap evident,
persoanele suferinde provocand, poate involuntar, probleme celor din jur.
La prima Conferinta de Somnologie, desfasurata saptamana trecuta la Bucuresti, reprezentantii Brigazii de Politie Rutiera au prezentat medicilor date oarecum alarmante, potrivit acestora aproximativ 25% din totalul accidentelor rutiere petrecute pe soselele din Romania avand drept cauza atipitul la volan. “Noi ne-am dori ca persoanele care sunt predispuse la a provoca astfel de incidente sa nu primeasca dreptul de a sofa pana in momentul in care nu se trateaza si nu se insanatosesc. Iar acest lucru se va intampla in momentul in care vom avea suportul legal necesar, atat cei tineri, la inceput, cat si soferii cu experienta urmand a fi obligati sa viziteze periodic unul dintre laboratoarele de somnologie care vor fi infiintate in toata tara. Cel putin cate unul in fiecare judet”, explica Florin Mihaltan, unul dintre pionierii somnologiei in Romania.
Testele si-ar putea gasi cu usurinta aplicabilitate intr-o multitudine de domenii. De exemplu, patronii care vor sa fie siguri ca nu vor angaja persoane care in loc sa munceasca vor dormi pe rupte la birou ar putea solicita candidatului sa prezinte inainte de angajare o dovada cum ca nu manifesta nici unul dintre simptomele apneei in somn.
Cum apare si cum se manifesta apneea in somn? La ora actuala sunt recunoscute mai mult de 100 de posibile cauze, majoritatea avand insa la baza boli de natura cardiaca, pulmonara, hormonala, neurologica sau hipertensiva. Alte cauze sunt legate de conformatia nasului sau deformatii ale mandibulei, ce conduc automat la probleme de respiratie. “In mod normal intreruperile respiratorii din timpul somnului nu ar trebui sa fie mai mari de 5 secunde, insa atunci cand acestea depasesc pragul de 10 secunde se poate spune fara nici un fel de indoiala ca este vorba de un bolnav care sufera de apnee in somn. Avem bolnavi, aflati acum sub atenta supraveghere medicala, la care pauzele de respiratie ajung chiar si la doua minute”, mai spune Florin Mihaltan.
Desi somnul reprezinta o treime din viata, totusi putini ii acorda atentia necesara. Din cauza suferintelor pricinuite de intreruperea respiratiei in timpul somnului, specialistii romani au fost solicitati tot mai mult de bolnavi, preocuparile in acest domeniu extinzandu-se in multe ramuri medicale, de la pneumologie la endocrinologie, neurologie, ORL sau cardiologie.
Simptomele de apnee pot fi depistate usor, la laboratoarele de somnologie existente in cadrul Institutului “Marius Nasta” din Bucuresti, Institutului de Endocrinologie “C.I. Parhon”, Spitalului Municipal sau la cele din Timisoara si Iasi. Testele sunt gratuite, iar rezultatele unei somnografii sunt afla-te in maximum 24 de ore.
Concret, bolnavul sau presupusul bolnav este introdus intr-o camera unde i se asigura toate conditiile unui somn odihnitor, i se aplica o sumedenie de electrozi pe frunte si scalp, i se lipesc un microfon la nivelul gatului si benzi de monitorizare a ritmului cardiac, iar toate cablurile si firele sunt conectate la un calculator care monitorizeaza atent pacientul pe tot parcursul somnului. “Datele sunt prelucrate dimineata, iar rezultatele sunt afisate de calculator foarte repede”, mai spune Florin Mihaltan.
Somnologia e o supraspecialitate care nu este inca recunoscuta in Romania. Laboratoarele de somnologie de la Bucuresti, Iasi si Timisoara sunt lasate sa se descurce singure, aparatura este obtinuta prin fortele proprii ale medicilor, iar serviciile efectuate nu sunt platite, nefiind incluse pe lista de servicii decontate de casele de asigurari, munca facandu-se mai mult pe baza de voluntariat.