Militarul s-a dus în această dimineață să se antreneze într-o sală de fitness din Botoșani. Și-a început încălzirea pe banda de alergat și, după doar 10 minute, s-a așezat pe o bancă ca să-și tragă răsuflarea.
Atunci, în ajutorul lui a sărit un paramedic ISU, dar și un medic pensionar, care se aflau la sală în timpul liber.
„Am crezut că a suferit o criză şi am încercat să îl aşezăm să îl ajutăm să respire. Dar imediat am sesizat că nu are puls şi am început manevrele de resuscitare, fiind chemată şi ambulanţa, care a ajuns imediat”, a precizat Ovidiu Anechitei, paramedic în cadrul SMURD Botoşani.
Medicii de la ambulanță au încercat să-l readucă la viață pe bărbat.
„La faţa locului erau deja tineri care începuseră manevrele de masaj cardiac. Noi am preluat şi continuat acste manevre, dar din păcate stopul cardio-respirator a fost ireversibil. Pacientul nu se ştia cu afecţiuni cardiace”, a precizat doctorul Cătălina Duhaniuc, medic în cadrul SJA Botoşani.
Ce este accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral, cunoscut şi cu denumirea de “infarct cerebral”, ori “comoţie cerebrală” sau “apoplexie”, reprezintă principala cauză de mortalitate în România şi prima cauza de invaliditate pe glob. Anual, sunt înregistrate în ţară 60 .000 de noi cazuri de accidente vasculare cerebrale. Practic, acesta arată o suferinţă a creierului care dintr-un anumit motiv nu mai este irigat.
La fiecare zece minute, un român moare din cauza unui infarct cardiac sau cerebral. Cu toate acestea, infarctul nu este o fatalitate, există mijloace prin care poate fi prevenit sau tratat. Cca 900 000 de români au avut unul sau două accidente vasculare. Vârstă la care apare accidentul cerebral la români a început să scadă, multe cazuri noi fiind diagnosticate sub 40 ani.
sursă foto: facebook.com