Inspectoratul General al Politiei Romane spune insa ca respecta cu fermitate Legea 143/2000 (care priveste combaterea traficului si consumului ilicit de droguri) si distruge culturile neautorizate. Specialistii Politiei considera ca „indiferent de varietate sau de zona unde e cultivata, caracteristic canepii e ca biosintetizeaza un compus chimic cu efect halucinogen (tetrahidrocanabinol -THC), iar concentratia creste in verile deosebit de calduroase”, comunica MI. In 2001, Politia a depistat 17 culturi de diferite plante considerate ilicite, cea mai mare „captura” fiind o cultura de canepa pe 2,5 ha de teren, la 10 km de Arad, intre localitatile Horia si Siria. Politia a apreciat ca cele circa 11 t de canabis ar fi fost suficiente pentru a alimenta „cererea” din vestul tarii pentru un an de zile.
De partea politistilor sunt si specialistii din domeniul medical. Dr. Lavinia Negoescu, epidemiolog, ne-a declarat: „Cannabis sativa si Cannabis indica sunt varietati ale aceleiasi specii. Se deosebesc doar morfologic, diferente generate de mediul in care au crescut. Evident ca nu o sa semene la aspect canepa din Romania cu cea din Mexic, pentru ca vorbim despre alt sol, alta clima. In rest, insa, esta aceeasi planta. Partea lemnoasa se foloseste in industria textila, iar din partea moale, care inseamna frunza, floare, muguri, prin macinare si amestecare se obtine marijuana”.
Ministerele in cauza au avut discutii repetate pe aceasta tema, dar abia dupa aparitia legii. „Pana acum legislatura in domeniul antidrog este deficitara, elaborata fara ca initiatorii sa se consulte intre ei. Pana la 21 octombrie, o comisie ministeriala va prezenta premierului Nastase o strategie antidrog care va fi aplicata de Agentia Nationala Antidrog, special infiintata. Un departament legislativ al agentiei va studia toate reglementarile in domeniu, inclusiv Legea 143/ 2000”, ne-a declarat Teodora Ciolondea, de la Ministerul Sanatatii.

Din canepa se poate obtine drog in trei feluri

Canepa de cultura ofera cunoscatorilor posibilitatea de a produce mai multe varietati de drog cu metode simple:

Iarba de canabis sau marijuana. Se obtine din inflorescentele si uneori frunzele recoltate, uscate si tocate, deseori cu seminte. Iarba de canabis are aspectul tutunului sau ceaiului. Se fumeaza fie ca atare, fie amestecata cu tutun sub forma de tigarete, in pipe sau „shilom”. Poate fi utilizata si ca decoct, fiind bauta fie ca atare, fie in amestec cu alcool.

Rasina de canabis sau hasiSul. Se colecteaza prin razuirea sau strivirea lujerului din canepa. Rasina obtinuta se combina cu substante liante, de obicei miere sau propolis si se preseaza sub forma de turte. Se fumeaza in amestec cu tutun, in tigarete (joint) sau in pipe speciale.

Uleiul de canabis. Se obtine prin presarea la cald a plantei. Este foarte concentrat si se consuma prin dispunerea pe o tigara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News