Kupka a spus că această campania de hacking, demarată de la debutul invaziei în Ucraina, în luna februarie 2022, a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare şi reţelelor operatorului feroviar naţional din Cehia, Ceské dráhy.
Totodată, atacurile anterioare au întrerupt funcţionarea sistemului de eliberare de bilete şi au provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor grave accidente ca urmare a interferenţelor asupra sistemului de semnalizare.
„Cu siguranţă este un punct dificil, dar sunt foarte mulţumit pentru că am putut proteja toate sistemele de un atac care să aibă succes”, a spus Kupka.
Încercările Rusiei de a destabiliza infrastructura energetică din Europa sunt bine documentate, însă s-a discutat mai puţin despre amestecul în reţelele de transport.
Atacuri ale „unor grupuri de hackeri proruşi”
În luna martie 2023, Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a lansat un avertisment cu privire la ameninţările ruseşti la adresa transporturilor, raportând atacuri cibernetice majore ale „unor grupuri de hackeri proruşi” asupra companiilor feroviare din Letonia, Lituania, România şi Estonia.
Și Agenţia pentru securitate cibernetică din Cehia, NUKIB, a avertizat asupra înmulţirii atacurilor cibernetice în ultimii ani, în special în domeniile energie şi transporturi. Operatorul feroviar ceh Ceské dráhy a informat şi el că a constatat „un număr în creştere de atacuri cibernetice asupra infrastructurii digitale”.
Un tren de mare viteză care să lege Berlin, Praga și Viena
De asemenea, a precizat Kupka, Cehia, care analizează construcţia unei linii de tren de mare viteză care ar lega Berlin, Praga şi Viena în patru ore, a introdus limite cu privire la capacitatea operatorilor străini de a participe la procedurile de licitaţie.
„Nu este vorba de o interdicţie, dar am prefera companii europene. Pentru componentele digitale şi pentru cele de semnalizare, cu siguranţă cerem o limită (pentru operatorii străini care furnizează anumite componente), pentru că este vorba de o infrastructură vitală”, a spus ministrul ceh al Transporturilor.
Prezent la Bruxelles, Martin Kupka a spus că a făcut lobby pentru ca UE să aloce o parte mai mare din bugetul comun pentru proiecte majore de infrastructură, în condiţiile în care reţeaua feroviară învechită a blocului comunitar are probleme în a face faţă cererii crescute, în special pentru traficul feroviar de marfă. Acest lucru ar putea afecta funcţionarea pieţei unice europene, spune oficialul ceh.
Linia Berlin-Praga-Viena este prima dintr-o serie de proiecte de tren de mare viteză care ar urma să lege Europa Centrală cu Ucraina, Republica Moldova şi Balcanii de Vest. Autorităţile de la Praga au estimat că porţiunea din Cehia a acestui proiect ar urma să coste 1.000 de miliarde de coroane (43 de miliarde de dolari).