Prin declarața sa, oficialul, lider al Partidului Religios Sionist, a spus că susține apelul lansat de doi membri ai parlamentului israelian, care au scris într-un text de opinie publicat de Wall Street Journal că țările occidentale ar trebui să accepte familiile din Gaza care și-au exprimat dorința de a se reloca.

„Salut inițiativa emigrării voluntare a arabilor din Gaza în țări din întreaga lume. Aceasta este soluția umanitară corectă pentru locuitorii din Gaza și din întreaga regiune, după 75 de ani în care au fost refugiați, au trăit în sărăcie și pericol. Statul Israel nu va mai putea accepta existența unei entități independente în Gaza”, a spus Bezalel Smotrich, adăugând că o zonă atât de mică precum Fâșia Gaza, fără resurse naturale, nu poate supraviețui singură.

Afirmația sa vine în contextul în care în regiune există temeri că Israelul vrea să îi alunge pe palestinieni din Gaza, repetând deposedarea în masă a acestora de la crearea Israelului.

Palestinienii și liderii țărilor arabe au acuzat Israelul că urmărește o nouă „Nakba” (catastrofă), numele dat strămutării a sute de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungați din casele lor în urma războiului din 1948, care a însoțit înființarea statului Israel.

Atunci, cei mai mulți dintre cei strămutați au ajuns în statele arabe vecine, însă acum liderii arabi au declarat că orice măsură de strămutare a palestinienilor ar fi inacceptabilă.

În articolul de opinie din Wall Street Journal, doi membri ai Knessetului, parlamentul israelian, Danny Danon de la partidul Likud, fost ambasador la ONU, și Ram Ben Barak de la Yesh Atid, fost director adjunct al Mossad, au declarat „este imperativ ca la nivelul comunității internaționale să se exploreze potențialele soluții pentru a ajuta civilii prinși în criză”, iar „o idee este ca țările din întreaga lume să accepte un număr limitat de familii din Gaza care și-au exprimat dorința de a se reloca”.

„Țările din întreaga lume ar trebui să ofere un refugiu pentru locuitorii din Gaza care doresc să se relocheze. Membrii comunității internaționale pot colabora pentru a oferi pachete unice de sprijin financiar pentru locuitorii din Gaza interesați să se mute, pentru a-i ajuta cu costurile de relocare și pentru a facilita adaptarea refugiaților la noile lor comunități. Avem nevoie doar de o mână de națiuni ale lumii care să împartă responsabilitatea de a găzdui locuitorii din Gaza”, au mai scris cei doi parlamentari israelieni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu intenționează să mențină din nou o prezență permanentă în Fâșia Gaza, dar că Israelul va păstra controlul de securitate pentru o perioadă nedeterminată.

Totuși, nu a existat prea multă claritate cu privire la intențiile Israelului pe termen lung, iar țări precum Statele Unite au declarat că Gaza ar trebui să fie guvernată de palestinieni.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News