”Trebuie să ne îngrijreze gradul de violență la care s-a ajuns în țara asta, de ură, de dezbinare”
Ministrul Apelor și Pădurilor consideră că propagarea, prin mass-media, doar a știrilor negative, afectează întreaga societate și mai ales pe tineri.
”Din punctul meu de vedere, din păcate, la ceea ce am oferit noi, ca societate, de la revoluție încoace, pentru tineri, în afară de cei care au baze soide în propria familie, cei care vin și cu alte valori morale decât ce le oferim noi ca societate, noi avem tineri foarte buni, dar trebuie să ne îngrijreze gradul de violență la care s-a ajuns în țara asta, de ură, de dezbinare, și astea sunt toate efectele unor propagări doar a știrilor negative în România”, a declarat Doina Pană.
Ea arată că, din păcate, se consideră că orice alt timp de știre nu face rating, asta deși publicul ți-l formezi prin modul în care decizi să prezinți realitatea.
”În plus, mai este un principiul psihologic simplu, te identifici cu ceea ce vezi. Iar tânărul care se uită la tv, se identifică cu ceea ce vede. Și el când vede că se parvine ușor prin prostituție, prin furt…și avem atât de multe exemple pozitive. Eu nu vreau să văd numai tineri care fac minuni, în sensul rău, ci să văd și olimpicul, la fel de difuzat. Iar acesta este doar un exemplu”, a explicat aceasta.
”În Canada nu am văzut lume nervoasă pe stradă, încruntată, ci dimpotrivă”
Ministrul dă exemplul Canadei, unde a stat o perioadă. ”Mă bazez și pe experiența pe care am trăit-o în țări cu înaltă civilizație. În Canada, de exemplu, unde, printr-o conjuctură, am stat cinci săptămâni, și era și perioadă de campanie electorală, nu am văzut pe niciun canal nimic negativ, nimic agresiv, totul era un schimb de opinii, cu argumente, civilizat. Nu am văzut lume nervoasă pe stradă, încruntată, ci dimpotrivă, săritoare și cu zâmbetul pe buze”, a spus Pană.
Potrivit ministrului, tinerii noștri plecați din România, care nu au plecat din considerente financiare, cum sunt cei din IT, care câștigă și în țară sume la fel de mari, pe aceia nu îi putem aducem înapoi doar cu StartUp-uri sau cu programe prin care să câștige, ci îi aducem înapoi și când atmosfera din societatea românească se schimbă.
”Acest lucru se poate face numai prin unele măsuri legislative. Eu văd la modul, să existe și știri pozitive. Putem veni cu o deducere de TVA, cu o impunere clară. Ei (cei din presă, nr) consideră că le scade rating-ul. Le scade la toate, că toate vor avea astfel de știri pozitive”, a explicat Doina Pană.
Pact între femeile din politică și cele din presă, pentru promovarea știrilor pozitive
Ministrul afirmă că s-a gândit la un mod prin care să fie promovat acest proiect.
”M-am gândit la femeile din presă, pentru că sunt și mame și se gândesc și la viitorul copiilor lor. M-am gândit la un fel de pact între femeile din politică și cele din presă, în sensul se creeze un val, prin dezbateri, prin invitați lideri de opinie, în emisiuni, care pot fi din orice domeniu, cântăreți, vedete, dar să se creeze valul necesar pentru a se solicita această lege. Știm cum a trecut și legea fumatului, cât de greu a fost și am putea implica și asociațiile de tineri, de părinți, de elevi, care să dezbată acest subiect”, a mai spus Doina Pană.