Solicitarea a fost făcută de Primăria Slobozia, căreia bărbatul decedat trebuie să-i plătească amenzi în valoare de 4.000 de lei. Reprezentanții instituției susțin că au fost înștiințați despre moartea bărbatului, însă nu-și explică de ce judecătorii au stabilit chiar și un termen în acest proces, scrie independentonline.ro.
Ioan Mașca a decedat în aprilie 2018, însă nu ar fi scăpat de probleme nici după moarte. Bărbatul a fost sancționat de mai multe ori pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, având de plătit amenzi în valoare totală de 4.000 de lei. Scandalagiu de profesie, omul avea însă probleme cu inima, care i-au adus și sfârșitul.
Cu toate acestea, pe 1 octombrie 2017, Ioan Mașca a fost citat să se prezinte la primul termen al procesului pe care Primăria Slobozia l-a deschis împotriva sa.
Un mort din Slobozia este chemat în instanță, deși a fost șters din evidența datornicilor
Reprezentanții instituției nu-și explică de ce s-a ajung aici, în condițiile în care datoriile lui Ioan Mașca a fost radiate din sistemul electronic al debitorilor, după ce bărbatul a murit.
„Noi am făcut toate demersurile pentru a-l șterge pe contravenient din sistemul electronic… Practic, el nu mai apare! Cu siguranță au fost transmise documente și către instanță..”, au precizat reprezentanții Primăriei Slobozia, pentru sursa citată.
În mai 2018, la o lună de la moartea bărbatului, Judecătoria Slobozia a înregistrat un dosar în care administrația locală cere ca amenda lui Ioan Mașca să fie transformată în muncă în folosul comunității. Mai mult, a fost stabilit chiar și un termen al acestei acțiuni, pe data de 1 octombrie 2018.
Legea prevede că administrațiile locale pot solicita în instanță ca amenzile neachitate de cetățeni să fie transformate în muncă în folosul comunității.
Potrivit portalului just.ro, Primăria Slobozia a deschis de la începutul anului și până în prezent peste 20 de astfel de acțiuni. Cu toate acestea, puțini dintre cei obligați de instanță să presteze muncă în folosul comunității respectă deciziile magistraților.
De cele mai multe ori, oamenii refuză să muncească. Este și cazul a cinci prostituate, care trac „trotuarul” la ieșirile dinspre București și Constanța ale orașului Slobozia. Fetele au de plătit amenzi de peste două milioane de lei și au refuzat să presteze muncă în folosul comunității, deși au fost duse de mai multe ori în fața instanței. În total, prostituatele au de plătit amenzi de peste trei milioane de lei.
Datoriile morților sunt transmise moștenitorilor
Potrivit sursei citate, Primăria Slobozia are de recuperat datorii de la oameni trecuți în neființă și a demarat aceste proceduri în aproape 60 de cazuri. Chiar dacă survine decesul, datoriile defunctului nu se stins, ba chiar pot crește prin aplicarea de amenzi.
Legea prevede că debitele se transmit moștenitorilor defuncților, precum în cazul bunurilor pe care aceștia le-au deținut în timpul vieții.
În schimb, un bărbat din Vaslui a fost declarat mort în 2016, deși este viu. Omul a cerut în instanță anularea decesului, însă a pierdut procesul. Motivul: a formulat prea târziu calea de atac, la aproape doi ani de la pronunțarea decesului.
Citește și EXCLUSIV/ Prizonieri în Iad. Am petrecut o zi la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare, printre medici și pacienți (VIDEO)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro