Vineri, 17 ianuarie 2020, Bucureștiul pre-COVID se pregătea de o zi mohorâtă, cu chiciură și o maximă de 5 grade Celsius.
De 8 luni, un perimetru din Parcul Pantelimon, aflat pe malul apei, era închis pentru un șantier-furnicar. Înconjurat de garduri groase, camere de luat vederi și cel puțin trei chioșcuri destinate paznicilor. Pe-acolo nu intra nimeni. Și, mai ales, nu ieșea nimic.
Avea să se strecoare doar apelul la 112 potrivit căruia, la 8.35 dimineața, în acea zi de vineri, un muncitor de 52 de ani, căruia Libertatea îi va spune A., căzuse de la o înălțime de 5 metri. Resuscitat în jur de 15-20 de minute de echipajul SMURD, el a fost declarat decedat la 8.57.
A. murea pe un șantier al Primăriei Sector 3 cu un an și jumătate înainte ca pământul să se surpe peste mai mulți muncitori de pe șantierul de la Biblioteca Națională.
Până azi, despre moartea sa nu a răsuflat nimic.
Parchetul cercetează două infracțiuni, nu și persoane
Autoritățile n-au fost nici ele generoase în informații. S-au limitat la a da detalii puține și a aminti existența dosarului penal în cauză.
Libertatea a întrebat șapte instituții despre acest incident. Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspecția Muncii, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, SMURD, Poliția Română, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, Primăria Sector 3.
Dintre toate, doar primăria n-a răspuns. Ce au spus celelalte?
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 afirmă că, în urma „accidentului de muncă din 17.01.2020”, a fost deschis dosarul penal 759/P/2020. Și Poliția Capitalei confirmă existența dosarului.
Infracțiunile cercetate de procurori sunt uciderea din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.
Cu toate acestea, nu există vreun suspect, iar urmărirea penală se face in rem.
Sub semnătura prim-procurorului Remus Emilian Tomescu, Parchetul precizează că cercetările sunt făcute împreună cu serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, că au fost audiate trei persoane în ultimul an și jumătate și că există deja raportul medico-legal de necropsie.
Inspecția Muncii confirmă că șantierul e al Primăriei Sector 3
Întrebate despre măsurile luate la fața locului, ITM București și Inspecția Muncii nu dau detalii, invocând existența dosarului penal în cauză, unde au fost transmise informațiile.
Totuși, Inspecția Muncii recunoaște că șantierul aparține Primăriei Sector 3, așa cum reiese și de la fața locului.
„Evenimentul din data de 17.01.2020, care a avut loc în București, șos. Gării Cățelu nr. 1, pe un șantier aparținând Primăriei Sector 3, a fost cercetat de către o comisie din cadrul ITM București, avizat de către o comisie de la Inspecția Muncii și transmis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3”, spune IM.
Atât Inspecția Muncii, cât și ITM spun că restul informațiilor trebuie solicitate de la procurori.
Serviciul de Ambulanță București – Ilfov (SABIF) nu s-a deplasat la fața locului, acțiunea de salvare fiind gestionată de SMURD, care menționează doar orele apelului și decesului (8.35, respectiv 8.57), faptul că Bărbatul a fost găsit în stop cardio-respirator, și înălțimea de la care a căzut, 5 metri.
Se lucrează din aprilie 2019
Libertatea a fost săptămâna trecută la șantierul unde se muncea în continuare. În perimetrul de peste două hectare există un parc acvatic, o clădire mastodont, iar între ele, jgheaburi și plastice aferente waterparkului. Plus clădiri administrative, chiar pe malul lacului, unde au birouri SA-uri ale Primăriei Sector 3.
Aici, Libertatea a găsit-o pe Elena Cojocari, cea despre care sursele ziarului spuneau că este iubita primarului sectorului 3, Robert Negoiță. Ea se afla în birourile companiei AS3 Administrare Străzi S3 SRL.
În comparație cu șantierul de la Biblioteca Națională, unde terenul s-a surpat peste mai mulți muncitori, omorând doi, aici există un panou informativ pe care sunt trecute avizele și autorizațiile date de primărie.
Autorizația de construcție principală a fost dată în 17 decembrie 2020, la mai bine de un an și jumătate de la începutul lucrărilor. Acestea au debutat în aprilie 2019 și ar trebui, teoretic, să se termine în decembrie 2021.
Ca beneficiar apare Primăria Sector 3, iar constructor și proiectant general este AS3 Administrare Străzi S3 SRL.
Din sursele ziarului, compania la care era angajat muncitorul este un subcontractor.
Bazine, patinoar și restaurante
Totuși, ce caută un gigant de beton în mijlocul unui parc bucureștean?
Explică Primăria Sector 3 într-un document public prin care arată că primul corp, denumit C1, cel unde și-a pierdut viața muncitorul căzând de la primul nivel, va cuprinde, sub denumirea de Parcul Acvatic Pantelimon:
- piscine și bazine interioare cu apă minerală;
- spații pentru relaxare, alimentație publică, sport;
- patinoar pentru sezonul rece;
- restaurant/terasă cu belvedere.
Corpul de clădire are două subsoluri, două etaje și terasă, iar întregul plan este disponibil pe site-ul Primăriei Sector 3.
Durata contractului de concesiune este de 26 ani. Valoarea estimată a contractului este dată de cifra de afaceri prognozată a concesionarului în valoare de 155.850.211,76 de euro (fără TVA).
Extras din caietul de sarcini:
Primăria plănuiește să amortizeze investiția în principal din banii obținuți de la bazine, piscine, patinoar și restaurante.
Documentul arată că 45.000 de elevi din sectorul 3 ar urma să beneficieze de acces gratuit la facilitate timp de două ore pe lună.
Libertatea a trimis o solicitare în urmă cu aproape o lună către Primăria Sector 3, fără a primi vreun răspuns. Nici primarul Robert Negoiță nu a răspuns întrebărilor ziarului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro