I. muncește de patru ani pentru Reyhan Uitzendbureau BV, o agenție de plasare a forței de muncă din Olanda. E coordonator de echipă, iar rolul său era să se asigure că toți românii sunt prezenți și își îndeplinesc norma la abatorul Van Rooi din Helmond.
Acum două săptămâni, I. s-a trezit într-o dimineață și a decis că nu vrea să meargă la lucru. Dar chiulul său de o zi a fost primit cu furie de șefii firmei Reyhan Uitzendbureau BV, o agenție care intermediază relația dintre muncitorii români și angajatori.
Practic, agențiile olandeze de plasare a forței de muncă sunt cele care încheie cu lucrătorii un contract de muncă și apoi îi distribuie pe aceștia la fabrici, ferme ori în abatoare, se ocupă de cazarea lor și chiar de transportul acestora, când sunt recrutați direct din România.
Câteva ore mai târziu, la locul unde era cazat I. a venit chiar fiul patronului de la Reyhan Uitzendbureau BV, Tolunay Reyhan.
“Au încercat să mă bage cu forța în mașină, ca să mă ducă la muncă, iar eu nu am vrut. Și apoi a venit fiul patronului, iar după nici 30 de secunde a început să mă bată”, a povestit I. pentru Libertatea.
Clipul cu bătaia, distribuit pe Facebook de sute de muncitori români
Într-un videoclip distribuit de sute de muncitori români, I. stă nemișcat pe un scaun în timp ce este lovit cu pumnii și picioarele în cap de către Tolunay Reyhan, care nu e doar fiul patronului, dar ocupă și o funcție de conducere în cadrul agenției de plasare a forței de muncă. Cel care filmează bătaia primită de muncitor este unul dintre cei cinci colegi români ai victimei, care ulterior a publicat clipul pe un cont fals de Facebook cu numele lui I.
“O săptămână nici nu m-am putut ridica din pat. Am avut urechea ruptă. Și m-am speriat după ce mi s-a întâmplat asta, așa că am fugit de la firmă. A venit un prieten după mine și m-a dus în Anglia”, spune I. Tânărul nu a primit niciun fel de îngrijiri medicale după bătaia încasată.
După o săptămână de pribegie în Anglia, acesta s-a întors în Olanda, la insistențele șefilor de la Reyhan, după ce întregul film al agresiunii a ajuns pe Facebook, distribuit și pe grupul “Sindicatul Românilor din Olanda”. Agenția de muncă a promis că îi va da înapoi poziția de coordonator de echipă, dar până acum nimic nu s-a materializat pentru tânărul muncitor.
Vreau să rezolv amiabil, deși normal ar fi să-l duc în fața instanței. Dar nu mai vreau să se amplifice situația, că de o săptămână mă caută toată lumea de la firmă, dar și jurnaliști olandezi, polițiști și cei de la ambasadă. Nu mai pot așa.
Tânărul român:
“Nu vreau ca familia mea să vadă asta”
Acesta a ajuns chiar să fie mutat dintr-o cazare în alta de către agenție, pentru a-l ține departe de jurnaliștii din Olanda, care au aflat și ei de cazul de la Reyhan.
Singura lui teamă este ca tot ce i s-a întâmplat să nu ajungă sub ochii mamei sale. “Nu vreau ca familia mea să știe despre asta. Dar vreau ca și ceilalți români să știe ce se întâmplă aici, la Reyhan”, spune I.
Firma din Olanda tace, Ambasada României s-a autosesizat
Libertatea a trimis mai multe solicitări agenției Reyhan Uitzendbureau BV, care până la momentul publicării acestui material a refuzat să comenteze situația.
Însă două plângeri separate au fost înregistrate la autoritățile olandeze, prima înaintată de un român care luptă pentru drepturile muncitorilor din Olanda, iar a doua chiar de către Ambasada României.
“Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos s-a autosesizat ca urmare a publicării pe mediile de socializare a unui fișier video explicit. În consecință, misiunea diplomatică a sesizat autoritățile competente olandeze, respectiv Poliția și Inspectoratul pentru Muncă și Afaceri Sociale din Olanda (Inspectie SZW), cele două autorități informând, la rândul lor, că vor lua măsurile care se impun”, se arată într-un răspuns oficial trimis ziarului de către biroul de presă al MAE.
Agenția Reyhan nu se află la primul conflict de genul acesta
Nu e prima oară când numele agenției Reyhan apare pe grupul românilor din Olanda. În august, un alt român s-a plâns de mizeria de la cazarea oferită de cei de la Reyhan.
Atunci, jurnaliștii olandezi au documentat condițiile în care muncitorii români recrutați de către Reyhan sunt trimiși să locuiască în case dezafectate din orășelul german Goch, aflat lângă granița cu Olanda.
În 2018, doi muncitori români ai agenției s-au trezit cu patru bătăuși la ușa cazării din Goch, după ce s-au certat cu șefii de la Reyhan. Românii au fost bătuți, înainte de a fi dați afară din casă. Deși polițiștii germani au confirmat incidentul pentru jurnaliștii olandezi de la publicația AD, identitatea lor rămâne și astăzi un mister și nu se știe dacă aceștia au fost trimiși de către Reyhan pentru a elibera casa închiriată de agenție în Goch.