Un munte de moloz înalt de 20 de metri, cât un bloc cu 7 etaje, a ajuns deasupra casetei de colectare a apelor uzate din Popești-Leordeni, care deservește jumătate din Capitală.
Sub greutatea deșeurilor din construcţii, plafonul casetei s-a rupt şi a înfundat canalizarea, provocând o paguba este estimată la peste un million de euro.
Din 2006, 50.000 de camioane au cărat gunoiul aici ilegal
Comisarul Şef al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu spune că „aproape 50.000 de camioane au cărat gunoiul aici, începând cu anul 2006, ilegal”. Potrivit acestuia, cei care au făcut asta au adunat în jur de 15 milioane de euro.
„Dacă am face un calcul la 50.000 de maşini x 300 de euro per maşină, acolo sunt banii!”, spune Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu.
Potrivit Ecocivica, un metru cub de moloz se transportă ilegal pe câmpuri la un preţ de 3 ori mai mic decât cel oficial, aplicat de gropile de gunoi.
Structura de beton a casetei de colectare, care transporta dejecţiile din Bucureşti până la Staţia de Epurare Glina, a cedat pentru că nu a fost respectată zona de siguranţă: 5 metri stânga, 5 metri dreapta, de-a lungul canalului colector.
Primăria din Popești a concesionat terenul pe 25 de ani unei firme de reciclare
Primăria din Popeşti-Leordeni a concesionat în mandatul primarului Grigore Trache terenul din zona canalului de colectare pe 25 de ani, unei firme de reciclare.
Paguba estimată la un milion de euro nu ar fi avut loc dacă firma de reciclare ar fi respectat avizele de mediu.
Acestea prevedeau ca pe terenul respetiv să funcționeze doar o stație de sortare, însă resturile din construcții au ajuns să fie depozitate ilegal pe caseta de colectare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro