Muzeul de Artă Veche și Nouă din Tasmania a făcut apel marți pentru a anula hotărârea tribunalului, argumentând că aceasta a avut „o viziune prea îngustă asupra dezavantajului istoric și continuu al femeilor în societate” și asupra modului în care salonul pentru doamne poate „promova egalitatea de șanse”.
Instanța a emis ordinul în aprilie, în urma unui proces de discriminare de gen intentat de Jason Lau, căruia i s-a refuzat accesul în salon.
Kirsha Kaechele, artista din spatele expoziției, a declarat, într-un interviu publicat pe blogul muzeului, că va contesta hotărârea prin transformarea spațiului în unul „conform” cu reglementările.
Planurile doamnei Kaechele implică transformarea salonului îmbrăcat în catifea într-o toaletă pentru femei și într-o biserică, ceea ce, potrivit acesteia, îi va permite să continue să funcționeze ca spațiu destinat exclusiv femeilor, în baza unor derogări legale, notează BBC.
„Există o toaletă fabuloasă care urmează să ajungă în Ladies Lounge, așa că, în acest sens, Ladies Lounge va funcționa ca o toaletă pentru femei. Este o toaletă care este celebrată în întreaga lume. Este cea mai grozavă toaletă, iar bărbații nu vor avea voie să o vadă”, a declarat Kaechele în presa australiană.
Unele dintre operele de artă importante, cum ar fi cele ale lui Picasso, vor fi mutate în toaletă pentru a asigura „vizionarea neîntreruptă”, scrie sursa citată.
Procesul intentat de Lau a fost o „binecuvântare deghizată”, a spus ea. Kaechele a declarat anterior pentru BBC că acest caz cu miză mare a făcut-o să simtă că opera sa de artă prinde viață și a semnalat că va lupta până la Curtea Supremă dacă va fi necesar.