În denunțul înregistrat pe 17 decembrie 2019, femeia din Bihor reclama că soțul său conduce autoturisme pe drumurile publice folosind de un permis obţinut în mod fraudulos, punând în pericol siguranța celor doi copii minori pe care îi au împreună.
Femeia a invocat că, în urmă cu un an, a fost obligată de soț să își facă analizele medicale în vederea obținerii permisului de conducere categoria B, iar după obținerea rezultatelor, acesta ar fi falsificat fișa medicală, înlocuind datele de identificare ale soției cu ale sale. Ulterior, a folosit fișa pentru reînnoirea permisului de conducere auto, a cărui valabilitate expirase.
În denunț, femeia a menționat că bărbatul nu ar fi avut nicio șansă să obțină viza medicală, deoarece suferea de o afecțiune medicală care îi afectase grav vederea.
Pentru a-și susține acuzațiile, ea a atașat mai multe copii după documentele care atestau că începând cu luna august 2019 bărbatul își pierduse total capacitatea de muncă, fiind încadrat în gradul II de handicap.
Actele medicale atestau că acesta suferea de o afecțiune a corneei care în timp poate duce la pierderea vederii. El deținea legitimație de nevăzător.
Fișă medicală, pe numele soției
Reprezentanții Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculare a vehiculelor Bihor au precizat că bărbatul s-a prezentat la sediul instituției pe 28 septembrie 2018 și a solicitat eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate. El a depus mai multe documente, printre care și fișa de consultații medicale, în care era consemnat că este apt pentru a conduce. În baza documentelor prezentate, i-a fost eliberat noul permis de conducere.
După declanșarea anchetei, unitatea medicală care eliberase fișa medicală a precizat că bărbatul nu figurează în bazele de date ale instituţiei. La data la care figura ca fiind examinat bărbatul, în registrele medicale ale unității medicale a fost identificat numele soției acestuia.
Permisul, retras la un an după denunț
În 2020, în plină pandemie de COVID-19, cercetările au stagnat. Abia pe 28 ianuarie 2021, procurorul de caz a semnat ordonanța prin care a dispus efectuarea unei constatări criminalistice grafice care să stabilească cui aparține scrisul de pe fișa medicală la rubrica unde erau consemnate datele titularului.
În urma expertizei, s-a stabilit că scrisul aparține soției celui reclamat.
Tot la începutul anului 2021, bărbatul a fost supus unui examen medical de specialitate, concluziile examinării fiind „inapt pentru a conduce autovehicule, respectiv vehicule”.
În baza avizului de inapt, permisul de conducere emis pe numele inculpatului a fost retras în 18.01.2021, persoana nemaiavând dreptul să conducă autovehicule de la respectiva dată.
Și-au pasat vina unul altuia
Audiat de polițiști, bărbatul a avut propria versiune, aruncând vina asupra soției.
Potrivit declarației bărbatului, femeia ar fi fost cea care i-a propus să obțină fișa medicală fraudulos, spunându-i că în schimbul sumei de 1.000 de lei va obține documentul medical necesar reînnoirii permisului de conducere.
El a acceptat, iar la scurt timp, soția i-a adus acasă fișa medicală care atesta că este apt pentru conducere.
Procurorii au decis să îi pună sub acuzare pe amândoi. Bărbatul – pentru uz de fals, iar femeia – pentru inducerea în eroare a organelor de cercetare penală și fals în înscrisuri oficiale.
În fața instanței, bărbatul a declarat că regretă cele întâmplate și și-a luat angajamentul că nu va mai comite fapte penale. În ultimul cuvânt, el a ținut să își exprime nedumerirea față de gestul soției de a-l reclama a doua zi după ce, de comun acord, au depus actele de divorț, reproșându-i că până atunci nu s-a gândit la siguranța copiilor.
Femeia, în schimb, le-a declarat judecătorilor că și-a făcut analizele la presiunile soțului său și tot la solicitarea acestuia a șters numele si datele sale de pe fișa medicală și a trecut datele lui.
A fost conștientă la acel moment că se comite un fals, dar nu și-a dat seama de consecințele efective la care s-ar ajunge în sensul că el ar fi putut comite un accident de circulație în care să moară chiar și copii lor. A făcut denunțul în care l-a învinuit de falsificarea actului pentru siguranța copiilor, întrucât el nu si-a dat seama că ar fi mai bine să predea acel permis
Extras hotărâre Judecătoria Oradea.
Denunțătoarea, pedeapsă mai mare
Luni, 5 septembrie, procesul s-a încheiat în primă instanță. Magistrații Judecătoriei Oradea au dispus condamnarea celor doi foști soți.
- Pentru că a fost pusă sub acuzare pentru două infracțiuni, femeia care a formulat denunțul a primit o pedeapsă mai mare: un an de închisoare cu suspendare.
- Acuzat și găsit vinovat doar pentru uz de fals, bărbatul care s-a folosit de permisul obținut fraudulos a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii au ținut cont de situația lui medicală, dar și că „nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului”.
Decizia Judecătoriei Oradea nu este definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Fluturas • 16.09.2022, 20:46
Ala deja are alt permis pe cineva decedat.:)) cum învie oare după ce îl prinde iar ?
Fluturas • 08.09.2022, 20:06
De când avea probleme medicale?nu cred ca a orbit peste noapte Cate permise a obținut în mod ilegal?