Până în prezent, echipamentele de detecţie nu au înregistrat creşteri ale poluării, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

În cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10.000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie, se precizează în textul Ministerului Mediului.

În această perioadă, circulaţia către est a norului care va traversa teritoriul României va fi favorizată de circulaţia din sector predominant sud-vestic a aerului, potrivit informațiilor primite de Administraţia Naţională de Meteorologie, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU.

Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi de particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită, arată Ministerul Mediului.

„Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO fi consultate de către public pe www.calitateaer.ro. Până în prezent nu sunt puse în evidenţă creşteri ale poluanţilor atmosferici”, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

ANM: „În zona solului, nu se pune problema de concentrații mari ale acestor gaze”

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, este de aşteptat ca nivelul de poluare să crească, dar cele mai mari concentraţii nu vor fi la nivelul solului, ci la altitudini foarte mari.

„Întreaga ţară va fi sub prezenţa acestui nor de diverse particule şi de diverşi compuşi chimici. Însă vorbim de prezenţa concentraţiilor mari în zone mai înalte de 4-5 km înălţime. În zona solului, unde ne desfăşurăm activităţile, nu se pune problema de concentraţii mari ale acestor gaze”, a declarat a declarat meteorologul ANM Robert Manta pentru TVR.

„Precipitaţiile, care vor cădea luni şi marţi în partea de vest a ţării, poate, în cazul în care aceşti nori vor atinge înălţimi de 4-5 km, în speţă ploi, să fie ceva mai acide decât în mod normal”, a precizat Robert Manta.

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, aparţinând Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, subliniază MMAP.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News