Bărbatul, care are peste 30 de ani, le-a transmis autorităților că nu a putut să se acomodeze în Coreea de Sud, așa că a vrut să se întoarcă acasă. Nu se știe cu exactitate ce dificultăți a întâmpinat bărbatul în Coreea de Sud, dar se cunoaște că a fugit din Coreea de Nord în urmă cu mai bine de zece ani.
Bărbatul a furat un autobuz dintr-un garaj, iar autoritățile afirmă că acesta nu se afla nici sub influența drogurilor, nici a băuturilor alcoolice. Acesta le-a declarat polițiștilor că unul dintre motivele supărării este acela că a acumulat mai multe amenzi, pe care nu a reușit să le plătească.
Legea Coreei de Sud interzice cetățenilor, inclusiv dezertorilor, să treacă granița spre nord fără autorizație guvernamentală. Totodată, dezertorilor nord-coreeni în sud li se acordă automat cetățenia.
Aproximativ 34.000 de nord-coreeni au fugit în Sud de când peninsula coreeană a fost divizată, în urmă cu mai bine de 70 de ani. Coreea de Sud primește peste 1.000 de dezertori din Nord în fiecare an. În schimb, numărul dezertorilor care s-au întors în Coreea de Nord a totalizat doar 31 din 2012 până în 2022, potrivit autorităților de la Seul.
Problema nord-coreenilor care vin să își construiască un viitor în Coreea de Sud este una spinoasă și mult dezbătută în peninsula coreeană. Dezertorii din nord ajung să câștige, în medie, în jur de 1800 de euro pe lună. În ianuarie 2022, un dezertor în vârstă de 30 de ani s-a întors în Coreea de Nord după un an petrecut în Sud. El s-a chinuit să își facă o viață în Sud, dar „abia își câștiga existența”, au spus rapoarte care citau oficiali sud-coreeni.