„Adăpostul de la Bragadiru, realizat cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, are o capacitate actuală de 1.600 de locuri, cu posibilitate de extindere în viitorul apropiat de până la 2.500 de locuri. Adăpostul respectă toate condiţiile sanitar-veterinare, fapt confirmat şi prin autorizaţia obţinută de la DSV Ilfov” a declarat Răzvan Băncescu, coordonator Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). Primăria plăteşte ANP o chirie de 4.500 de euro/ lună pentru acest spaţiu .
Pentru început 9 deţinuţi vor lucra în acest nou adăpost, dar în total, conform contractului, 25 de persoane private de libertate vor munci aici. „În baza legislaţiei aflate în vigoare deţinuţii au posibilitatea de a desfăşura activităţi de prestări servicii. Aceste activităţi sunt prestate în baza unui contract încheiat cu ASPA. Actualmente sunt implicate 9 persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Bucureşti-Rahova”, a declarat comisarul Ioana Morar, Director al Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul ANP. Puşcăriaşii vor face curăţenie în cuştile câinilor, le vor schimba apa şi le vor da mâncare.
În adăpostul de la Bragadiru sunt deja 640 de câini, cei din adăposturile Pallady şi Mihăileşti strânşi în perioada august- octombrie 2013, care nu au fost revendicaţi de nimeni. De săptămâna viitoare adăpostul va fi dechis publicului şi se vor putea face adopţii şi de aici.
Din septembrie şi până acum, potrivit declaraţiilor lui Răzvan Băncescu, 195 de câini au fost eutanasiaţi în adăposturile municipalităţii, find vorba de cei foarte bolnavi.
De asemenea, în cadrul planului pentru gestionarea câinilor fără deţinător din Municipiul Bucureşti, în luna decembrie 2013 au fost capturaţi 1.053 de caini, s-au adoptat 1.011 caini. Un număr de 800 de caini sunt in curs de adoptie, potrivit datelor oferite de coordonatorul ASPA.
În plus, conform datelor oferite de Centrul Antirabic – INBI Matei Balş, numarul persoanelor muşcate de câinii fără deţinător, pe raza Municipiului Bucureşti, a fost de 254, faţă de luna decembrie a anului 2012, când se înregistrau 702 cazuri de muşcături
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro