Spitalele din Italia se confruntă cu o lipsă gravă de ventilatoare și accesoriile lor, care sunt esențiale în cazurile grave de COVID-19. Pe fondul acestei crize de materiale, Massimo Temporelli și Cristian Fracassi, fondatorul companiei locale de tehnologie Isinnova, au venit în ajutorul Spitalului Chiari din Brescia cu o imprimantă 3D și planurile pentru o valvă necesară ventilatoarelor din spitalul.
Isinnova a proiectat un adaptor care poate transforma o mască de scafandru într-una pentru ventilație. Adaptorul poate fi produs pe orice imprimantă 3D compatibilă. Decathlon, lanțul francez de magazine de echipamente sportive, și-a pus măștile la dispoziția Isinnova pentru acest proiect.
Medicul Renato Favero, un fost doctor de la Spitalul Gardone Valtrompia, a contactat compania și le-a împărtășit ideea sa de a rezolva lipsa de măști pentru terapie sub-intensivă cu oxigen: ajustarea unei măști de scafandru.
Isinnova nu este prima companie care a adaptat aceste măști pentru a combate noul virus, dar premiera e alta: adaptorul e menit să permită conectarea măștii la un ventilator, nu să prevină expunerea la virus.
Adaptorul a fost testat la Spitalul Chiari cu rezultate bune, inclusiv pe un pacient. Totuși, reprezentanții companiei subliniază că deși s-a dovedit utilă, masca nu este momentan certificată pentru uz medical și este recomandabilă doar în situații de urgență sau în cazul în care alte măști nu sunt disponibile. În cazul utilizării, pacienții trebuie informați de acest fapt și rugați să-și dea acordul sub semnătură pentru “uzul unui dispozitiv biomedical necertificat”. Pentru că nimeni nu vrea să fie dat în judecată pe timp de pandemie.
Compania a patentat adaptorul (sub numele “Charlotte Valve”) și l-a făcut public (pentru uz non-comercial) pentru a “preveni orice speculă asupra prețului componentei”.
“Acest patent va rămâne gratuit pentru că intenția noastră e ca toate spitalele să-l poată folosi dacă le este necesar,” conform Isinnova. “Inițiativa noastră va fi total non-profit, nu o să obținem dividente de pe idee sau de pe link, nici de pe măști”.
Fișierul poate fi descărcat aici iar documentul (în italiană) prin care pacienții își pot da acordul se găsește aici. Măștile de scafandru, din păcate, vor trebui cumpărate. Isinnova adaugă că este “nerecomandabil” ca aceste măști să fie reproduse fără supraveghere de la personal medical sau cineva cu aptitudini similare. Compania recomandă filamentul polilactic ca fiind cel mai sigur și eficient material pentru construirea adaptorului.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.