Cercetătorii au folosit date istorice privind crimele violente și infracțiunile asupra proprietății din Chicago pentru a testa modelul, care detectează similitudini de-a lungul timpului în aceste zone și încearcă să prezică evenimente viitoare.
Studiul a arătat că a funcționat la fel de bine folosind date din alte orașe mari, inclusiv Atlanta, Los Angeles și Philadelphia.
Noul instrument contrastează cu modelele anterioare de predicție, care descriu criminalitatea ca un fenoment care iese din „puncte fierbinți” și se răspândește în zonele înconjurătoare. O astfel de abordare tinde să rateze mediul social complex al orașelor, precum și relația nuanțată dintre criminalitate și intervențiile poliției, lăsând astfel loc subiectivismului, potrivit studiului.
S-a descoperit că alte modele de predicție a criminalității utilizate anterior de oamenii legii vizează în mod eronat anumite persoane pe baza unui set mai restrâns de factori.
În 2012, Departamentul de Poliție din Chicago – împreună cu cercetători din mediul academic– a implementat „Modelul de risc de criminalitate și victimizare” care a produs o listă de așa-numiți subiecți strategici sau potențiale victime și autori ai incidentelor în care se folosesc arme, în care se folosea ca factori determinanți vârsta și cazierul.
Modelul a atribuit un scor care a determinat cât de urgent trebuie monitorizați oamenii de pe listă, iar un scor mai mare a însemnat că au mai multe șanse de a fi percepuți fie ca o potențială victimă, fie ca autor al unei infracțiuni în care se folosesc arme.
Dar, după o luptă juridică îndelungată, o investigație a Chicago Sun-Times a dezvăluit în 2017 că aproape jumătate dintre persoanele identificate de model ca potențiali făptași nu au fost niciodată acuzate de deținere ilegală de arme, în timp ce 13% nu au fost niciodată acuzați de o infracțiune gravă.
În schimb, instrumentul conceput la Universitatea din Chicago folosește sute de mii de modele sociologice pentru a identifica riscul de producere a crimei într-un anumit timp și spațiu.