UPDATE ora 22.00 Daniel Constantin a declarat, la Digi24, că nu este şantajabil pentru o funcţie de vicepremier sau de ministru.
„Nu mă ţin de-o funcţie, nu pot fi călcat în picioare pentru o funcţie. Nu sunt şantajabil pentru o funcţie de vicepremier sau de ministru. Nu pot accepta încălcarea statutului”, a declarat Daniel Constantin.
El susține că oameni care au fost lângă el au fost îndepărtaţi, pentru a intra pe listele pe locurile eligibile foarte mulţi parlamentari care au venit propuşi de Tăriceanu, pe ultima sută de metri.
„Nu pot să agreez ca, printr-o decizie a lui Tăriceanu, oameni care au obţinut rezultate foarte bune să fie înlăturaţi. În locul lor vin şi oameni care au calitate îndoielnică, pe criterii de prietenie, altele decât cele care ar trebui să primeze în partid”, a afirmat Daniel Constantin, care a subliniat că oamenii au nevoie de respect.
„Liberalismul înseamnă şi alegeri libere şi corecte”, a susţinut el.
Daniel Constantin a vorbit şi despre sursa conflictului din ALDE, care a început în februarie: „A plecat iniţial de la faptul că am fost de acord cu modalitatea în care se iau decizii, lucrurile acestea le-am spus în interior. Ca să se rezolve acest conflict s-a promovat ideea de a se face cât mai repede un congres pentru a lua deciziile în fortat restrâns, dar problema nu e de funcţii, oamenii vor respect. I-am spus lui Grindeanu că sunt disensiuni în ALDE, care nu ştiu unde pot duce, dar că rămânem consecvenţi”, a precizat Daniel Constantin.
UPDATE ora 17.50 Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat luni că propunerea sa privind retragerea sprijinului politic în cazul lui Daniel Constantin va fi discutată în cadrul partidului probabil în zilele următoare.
„Mi s-a părut penibil din partea unui copreşedinte al partidului să ceri cuvântul pentru cinci minute, foarte politicos, vreau şi eu să vă spun câteva lucruri, şi, la finalul votului, să te ridici să pleci fără să mai aştepţi măcar un punct de vedere al lui Călin Popescu-Tăriceanu, al colegilor pe care, cel puţin, afirmi că îi respecţi. Mi s-a părut că este extrem de urât. Am solicitat să i se retragă sprijinul politic având în vedere şi atitudinea din ultima perioadă şi o constantă a domniei sale prin care, aş putea spune, că a lipsit total din dezbaterile la nivel înalt care au avut loc în cadrul societăţii noastre în ultima perioadă şi, mai ales, bazându-mă pe faptul că el nu recunoaşte sub nicio formă autoritatea Delegaţiei Permanente, autoritatea partidului, exact autoritatea forului care l-a şi confirmat ca parlamentar, candidat la parlamentare şi ulterior ministru”, a spus Gerea, la Palatul Parlamentului.
Pe de altă parte, deputatul ALDE Mircea Banias, fost membru al Partidului Conservator, a declarat că nu va pleca, nici el nici colegii săi, din formaţiunea din care face parte, iar în 2017 delictul de opinie nu poate fi un motiv pentru care să fie cineva exclus.
„Noi nu plecăm din partidul acesta pe care l-am fondat. Este casa noastră şi nu avem niciun motiv să o facem. Delictul de opinie mi se pare o chestiune care în 2017 nu mai poate constitui un motiv pentru care să fii exclus”, a afirmat Banias, unul dintre cei care au părăsit lucrările Delegaţiei Permanente a ALDE de duminică, alături de copreşedintele Daniel Constantin.
UPDATE ora 14.50 Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, la Parlament, că acţiunea în instanţă pe care Daniel Constantin vrea să o demareze, după ședința conducerii partidului, nu face altceva decât să demonstreze că vicepremierul vrea să blocheze deciziile în partid, iar, prin acţiunile sale, acesta forţează excluderea din ALDE.
”Această acţiune în instanţă pe care vrea să o demareze nu face decât să demonstreze o dată în plus, dacă era nevoie, că vrea să facă în aşa fel încât să blocheze deciziile în partid. Asta este scopul. (..) Dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegaţia permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o conteşti? Nu vedeţi că e un nonsens?”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă Daniel Constantin forţează excluderea din ALDE, preşedintele Senatului a spus: „Părerea mea e că, în momentul de faţă, asta încearcă”.
„Ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu, văd că avem o diferenţă majoră de percepţie asupra realităţii politice şi asupra modului în care noi, ca partid liberal, ne raportăm la chestiunile legate de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi la modul în care trebuie să funcţioneze instituţiile statului, la statul de drept, la rolul instituţiilor de forţă, la rolul instituţiilor democratice. Dacă el vrea să se poziţioneze ca om al sistemului, atunci îmi pare rău, cu liberalismul intrăm într-o ciocnire frontală”, a mai spus copreşedintele ALDE.
”ALDE poate deveni cel mai puternic partid de centru-dreapta din România, însă avem nevoie să lăsăm jocurile mărunte și goana după funcții deoparte. Daniel Constantin a făcut, din nou, ceea ce știe el cel mai bine și ceea ce i-a ieșit de fiecare dată, până acum: a pus interesul lui și al unui grup mai presus de interesul partidului al cărui copreședinte este. A contestat legalitatea Delegației Permanente a partidului, întrunită statutar în vederea convocării congresului extraordinar al ALDE”, a afirmat Steluța Cătăniciu.
Ea a menționat că nu a existat interesul de a contesta același for de conducere pe care azi îl critică atât de vehement, atunci când în cadrul său au fost aprobate listele pentru alegerile locale și parlamentare din iunie, respectiv decembrie 2016, dar nici atunci când a fost validat în funcțiile de ministru și viceprim-ministru.
”Este regretabil că, în vreme ce majoritatea colegilor din fostul Partid Conservator sunt onești și își doresc reușita proiectului ALDE, Daniel Constantin și câțiva apropiați ai lui au devenit dintr-o dată extrem de nemulțumiți și extrem de vocali. Pentru ce motiv, nu știe nimeni sau cel puțin nu pentru cel pe care îl clamează. Ce președinte poți să fii, să-ți dai în judecată propriul partid?! Până și în politică există lucruri care nu se fac, iar atitudinea lui Daniel Constantin față de partidul pe care , în cel mai ipocrit mod îl numește ‘casa lui’, este unul dintre acestea. Ce om normal dorește să își dărâme propria casă?!”, a mai spus prim-vicepreședintele ALDE.
Potrivit acesteia, ”prin atacul nejustificat la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Constantin îi jignește pe toți colegii care au dus greul în campanie și care vor acum să pună umărul ca ALDE să devină cel mai puternic partid de centru-dreapta al României”.
”Prin tot ceea ce face în aceste zile, Daniel Constantin se dezice de proiectul ALDE și atacă fără scrupule majoritatea colegilor care vor un partid cu lideri responsabili, nu cu lideri de ocazie. Într-o democrație, că tot îi plac dânsului metaforele, deciziile se iau de către majoritate, iar cei care pierd pleacă doar dacă au alte interese”, mai spune ea.
ALDE a stabilit, duminică, data Congresului, pentru alegerea președintelui unic, pe data de 21 aprilie, ședința defășurându-se cu un scandal între cei doi copreședinți. Astfel, copreședintele Daniel Constantin a decis să părăsească ședința conducerii partidului, la scurt timp după începerea discuțiilor.
Acesta a denunțat reuniunea ca fiind nestatutară și a spus că va ataca în instanță deciziile luate de acest for de conducere care nu are reprezentativitate. Daniel Constantin riscă să își piardă, astfel, funcțiile în Guvernul Grindeanu. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, după ședință, că Daniel Constantin l-a șantajat când s-au întocmit listele de candidați la alegerile parlamentare.