Willem Groeneveld și partenerul lui au fost treziți de zgomotul geamurilor sparte și au reușit să stingă focul din casă fără a fi răniți. Ulterior, polițiștii au găsit materiale inflamabile în fața apartamentului lor.

„Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar jurnalistul și partenerul său au fost foarte speriați. (…) Cauza nu se cunoaște încă, dar Poliția ia problema foarte în serios. Indiferent de motiv, este clar că jurnaliștii trebuie să-și poată face munca în mod liber”, au transmis reprezentanții Poliției, citați de Euronews.

„Incredibil, acest lucru s-ar fi putut termina atât de îngrozitor”, a scris într-un mesaj pe Twitter, Thomas Bruning, secretarul general al Asociației Jurnaliștilor olandezi.

Totodată, platforma Consiliului Europei a relatat despre această situație, pe pagina sa dedicată protecției și siguranței jurnaliștilor.

Sikkom este o platformă pentru tineri, cu știri și materiale jurnalistice de investigație despre orașul Groningen.

Groeneveld, care este un jurnalist foarte cunoscut în zonă, spune că a mai fost ținta unor amenințări și încercări de intimidare din cauza investigațiilor sale. În urmă cu doi ani, ferestrele locuinței i-au fost sparte cu pietre.

Potrivit presei olandeze, adresa lui Willem Groeneveld a fost distribuită pe internet, o practică cunoscută sub numele de doxing, însă nu este clar dacă dezvăluirea acestor informații are legătură cu atacul cu cocktailuri Molotov.

Atacul are loc după ce, la începutul lunii iulie, jurnalistul olandez de investigații Peter R. de Vries a fost împușcat pe stradă, la Amsterdam. Cunoscut pentru materialele despre lumea interlopă din țara sa, el a fost transportat în stare gravă la spital și a murit pe 15 iulie.

Moartea sa a stârnit un val de emoție în Olanda și apeluri la mai multă protecție pentru jurnaliști.

Urmărește-ne pe Google News