„Fenomenele severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente si episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă în care vremea se se încadreze în normalul lunilor de iarnă.

În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal sa fie si perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare sa apara perioade în care temperaturile sa fie sub 20 de grade. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie, vom cel putin 2 viscole. Oricând ne așteptăm să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade si primavara, iarna şi în toamnă”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, potrivit România TV.

Și președintele Societății Meteorologice din România, Ion Sandu, spunea, în luna septembrie, că iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012.

„Vor fi furtuni cu 150 de km/oră. Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri. Facem deducție logică: dacă și octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012. Vor fi viscole foarte puternice. Trebuie luate măsuri. În 2012 a fost prăpăd!”, a spus Ion Sandu, la Antena 3.

Pe termen scurt, meteorologii au avertizat deja că ne așteaptă fenomente extreme, ceea ce înseamnă o răcire bruscă a vremii şi precipitaţii abundente, inclusiv sub formă de ninsoare.

„În cadrul unei transmisiuni în direct, meteorologul ANM, Mihai Timu, a declarat pentru Libertatea.ro că nu este exclus ca, în perioada următoare, ţara noastră să se confrunte cu fenomene meteo extreme.

Aşa cum am observat în această toamnă, am avut multe extreme. Pe normalitate am stat foarte puţin. Jumătate din septembrie a fost caniculă, apoi a fost acea răcire bruscă. Acum, suntem în această vreme deosebit de caldă, deci sunt semnale că, în ultima decadă, după 23 octombrie, vremea să se răcească. Să nu uităm că am avut, deja, un episod scurt de iarnă, în urmă cu o săptămână şi intrăm în luna noiembrie. Deci, creşte probabilitatea de apariţie a ninsorilor, încet-încet şi în zonele de câmpie să apară astfel de manifestări”, a declarat meteorologul ANM.


Drama bolnavilor de cancer din Constanţa şi Tulcea. Pentru a mai spera la câteva zile de viaţă, sunt nevoiţi să facă naveta până la Bucureşti

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News