Fata de 16 ani a fost internată pe Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani, cu suspiciune că ar fi contactat meningita meningococică, a declarat pidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Botoşani, medicul Irina Alecu, potrivit Agerpres.

Adolescenta trăiește în Italia și venise în România în vizită. În prezent, ea se află sub un tratament cu antibiotice.

Sorina Pintea a spus că numărul de îmbolnăviri de meningită este mic, iar în cazul adolescentei din Botoșani, starea acesteia este stabilă. După decesul unei eleve de 18 ani de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, după ce a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă, ministrul Sănătății a spus că „a fost o isterie nejustificată. Există meningită şi meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlneşte rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip”.

Referitor la introdcerea vaccinului împotriva meningitei, ministrul a spus că medicii sunt cei care dedic, însă la acest moment, acest lucru nu este necesar.

„Nu intenţionăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul naţional de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc şi nu este utilizat, deşi s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe preşedintele comisiei dacă se impune introducerea în programul naţional obligatoriu şi a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri”, a spus Pintea, potrivit Mediafax.


Citește și:

Cazul elevei de 18 ani de la „Lazăr” care a murit de meningită. Toate probele de exudat luate de la elevi au ieșit negative

 
 

Urmărește-ne pe Google News