Ancheta a început în urmă cu câteva luni, atunci când unul dintre cei care au primit un certificat de vaccinare fără să se fi imunizat măcar cu o doză a ajuns în stare gravă la spital. Polițiștii au descins la o adresă lângă Timișoara, la alte trei din Drobeta-Turnu Severin și la două din județul Gorj.
Printre cei care urmează să fie duși la audieri se numără și un medic de familie din Drobeta-Turnu Severin, care este bănuit de anchetatori că ar fi înregistrat în registrul de vaccinare mai multe persoane care nu erau imunizate, dozele fiind aruncate la chiuvetă, scrie Opinia Timișoarei, care citează surse judiciare. Medicul ar fi realizat zeci de astfel de vaccinări false unor oameni din întreaga țară.
Polițiștii au descins atât la cabinetul medicului, cât și la locuința acestuia din județul Mehedinți.
În Timiș, anchetatorii au făcut percheziții în locuința unui bărbat care se ocupa cu găsirea oamenilor care doreau certificate de vaccinare fără să se imunizeze. Ancheta continuă în acest caz, iar oamenii legii vor să-i găsească și pe cei care au plătit pentru acest serviciu.
În ultimele luni au avut loc zeci de percheziții în cazul vaccinărilor fictive.
La finalul lunii august, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, a afirmat că a observat tot mai mulți pacienți vaccinați care ajung la spital cu forme severe de COVID, acuzând că aceștia ar fi fost imunizați doar fictiv, pentru a obține certificate și a vorbit despre un fenomen de „vaccinare la chiuvetă”.
Pe 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut și apoi pus sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat fictiv 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia FC Pucioasa. La finalul lunii august, secretarul de stat Andrei Baciu preciza că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.