După afirmațiile sexiste din luna iulie, în care spunea că oamenii merg la mare „ca să vedem țâțe și buci”, de la Antena Stars, George Buhnici continuă să aibă un discurs trivial la adresa femeilor. De data aceasta, jurnalistul și influencerul a scris pe Twitter că „bărbații fac muncile cele mai grele și-și distrug sănătatea. Care e sexul mai tare?”.
„Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase, mai departe de casă. Câștigă salarii mai mari, dar aduc aproape tot în bugetul familiei. Au sănătatea șvaițer de obicei după 45 și mor majoritar prin infarct, pentru că se cred de fier și nu se îngrijesc. Care e sexul mai tare?”, a scris George Buhnici.
„Era o întrebare retorică ce ascundea un compliment pentru femei”
Contactat de Libertatea, George Buhnici a refuzat să facă declarații și ne-a îndrumat către postarea sa de pe Twitter, unde a venit cu o explicație, într-un comentariu: susține că le face, de fapt, un compliment femeilor. Menționează că s-a informat dintr-un raport al Comisiei Europene, care prezintă statistici privind cauzele de deces, din 2017.
Sexul mai tare e cel longeviv, care înțelege importanța sănătății. Era o întrebare retorică ce ascundea un compliment pentru femei și o atenționare/critică pentru bărbați.
Buhnici, pe Twitter:
Buhnici a avut aceeași retorică și în vară, când a încercat să-și argumenteze comentariul spunând că, de fapt, încurajează oamenii să facă sport pentru că rata obezității în România este din ce în ce mai mare.
Reacția Centrului FILIA: „Creșterea unui copil e muncă ușoară sau grea?”
Contactată de Libertatea, Miruna Pantel, expertă în egalitate de gen, de la Centrul FILIA, a comentat afirmațiile făcute de George Buhnici.
„În primul rând, mi se pare o mare problemă legată de valorizarea muncii – datele arată că femeile realizează în principal munca de îngrijire, adeseori romantizată și desconsiderată în termeni de productivitate. Dar ea are o valoare economică importantă, ILO (Organizația Internațională a Muncii, n.r.) estimează între 10 și 30% GDP (Produs intern brut, n.r)”, a declarat specialista.
„Nu știu care sunt sursele domnului Buhnici, dar sunt curioasă cum faci comparația care muncă e mai grea? Îngrijitul unui bătrân, cu tot ce implică, inclusiv în termeni de efort fizic, e muncă grea sau ușoară? Creșterea unui copil, cu tot ce presupune în termeni de consum emoțional, stres etc., e muncă ușoară sau grea?”, a continuat ea.
Munca invizibilă a femeilor din România
Libertatea a arătat într-o serie de articole munca invizibilă a femeilor din România, niciodată recompensată financiar, dar aproape mereu ignorată de bărbați și de statul român.
În medie, o femeie din România petrece peste cinci ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie, spun datele Eurostat. Asta înseamnă 35 de ore pe săptămână, 140 de ore pe lună. E printre cele mai mari valori din UE. Prin comparație, bărbații români dedică mai puțin de trei ore pe zi pentru aceleași activități.
Acestor ore de spălat, gătit, îngrijit copii li se adaugă și orele de serviciu – cel puțin 40 de săptămână – remunerate.
România e pe locul 1 în UE când vine vorba de procentul de femei tinere care sunt în afara forței de muncă și nu își caută joburi din cauza responsabilităţilor de îngrijire sau din alte motive familiale.
„Un om pasionat de tehnologie modernă se încăpățânează să opereze cu niște stereotipuri învechite”
„În plus, nu înțeleg de unde dorința de ierarhizare, care e sexul tare, care suntem mai buni? Există femei care fac munci grele, femei care sunt active pe piața muncii, care își întrețin familiile. De ce trebuie să băgăm oamenii în cutii și să le atribuim roluri mai mult sau mai puțin tradiționale? Care e competiția asta și, mai ales, care e premiul? Mă surprinde că un om pasionat de tehnologie modernă se încăpățânează să opereze cu niște stereotipuri învechite”, continuă Miruna Pantel, expertă egalitate de gen, Centrul FILIA.
Miruna Pantel adaugă că bărbații pot fi îndemnați să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și fără „apeluri la stereotipuri și ierarhizări de gen”.
„Deși nobilă intenția domniei sale de a atrage atenția asupra sănătății bărbaților și necesității mersului la doctor, sunt convinsă că o persoană care lucrează în domeniul creativității poate face acest lucru și fără apeluri la stereotipuri și ierarhizări de gen”, a mai transmis experta.
Ce spun statisticile despre inegalitatea de gen în România
În Indicele egalității de gen 2022, un studiu realizat de specialiști din cadrul Institutului European pentru Egalitate de Gen, România ocupă penultimul loc în UE, cu un punctaj de sub 53 de puncte din 100. Primul loc este ocupat de Suedia (83,9). Media europeană este de 68,6.
Totuși, România este țara care a căzut cel mai mult față de 2019, anul care a precedat pandemia, un -0,8 puncte, care o plasează doar înaintea Greciei.
Documentul arată și de unde discrepanțele de gen. Așadar, femeile care au împlinit 65 de ani tind să câștige sume cu 48% mai mici decât bărbații de aceeași vârstă, un rezultat al „impactului acumulat al inegalităților de gen în munca de o viață”.
Studiul arată, în plus, că pandemia a crescut vulnerabilitatea economică pentru femei, în special pentru cele cu un nivel scăzut de educație.
Mai multe diplome de licență pentru femeile din UE
Conform aceluiași studiu, mai multe femei (27%) decât bărbați (26%) din Uniunea Europeană au diplomă de licență a unei facultăți.
Același document arată că femeile „sunt mai predispuse decât bărbații să lucreze în sectoare caracterizate prin salarii mai mici, statut și valoare și au mai puține opțiuni pentru o dezvoltare în carieră”.
Inegalitățile „au consecințe deosebit de grave pentru grupurile dezavantajate de femei, cum ar fi cele mai tinere și femeile în vârstă, mamele singure cu copii aflați în întreținere și femeile din comunitățile de migranți sau din grupurile minoritare”, se arată în studiu.
George Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de Consiliul Anti-Discriminare
Amintim că George Buhnici a fost amendat cu 20.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmațiile sexiste, făcute în luna iulie, în timpul emisiunii XNS de la Antena Stars.
Declarațiile lui George Buhnici sunt „discriminatorii și încalcă dreptul la demnitate umană”, anunța instituția, într-un comunicat de presă.
„Venim la mare ca să vedem piele, aș vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi. Deci, dacă ați investi în săliță cât investiți în tatuaje, cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva decât cu decolteul. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare!”, este declarația făcută în luna iulie de George Buhnici pentru Antena Stars.
„Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e șansa vieții mele”, a mai declarat, atunci, George Buhnici.
A cerut scuze după o săptămână
Afirmațiile sale au stârnit vara trecută un val de revoltă în online și offline, iar Buhnici a cerut scuze, într-un mesaj video publicat pe canalul său de YouTube, după aproximativ o săptămână.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Andreia9 • 11.11.2022, 13:08
Nu e usor sa fii nici femeie, nici barbat. Barbatii fac aceste munci grele, fizice, pentru ca au mai multa forta fizica. Oricat am incerca sa creem asa-zisa egalitate de gen, nu se va putea. Crearea unei egalitati de sanse, asta da. Barbatii si femeile nu sunt egali (din ce punct de vedere oare vrem sa ii facem egali?), ci diferiti si cu roluri diferite, dar care sa nu mai fie atat de fix stabilite, cum era in societatea traditionala. Mai exact, daca o femeie doreste sa lucreze intr-o profesie asa-zis masculina, sa nu fie impiedicata, si invers.
seyfert1068 • 10.11.2022, 15:05
...este libertatea de exprimare nicicum "derapaj". Insa nu are dreptate , nu? ...pai sa gandim nitel: de cele mai multe ori am vazut femei spaland geamuri insa tot de cele mai multe ori femeile atarna in camp gravitational, in corzi la 100 metri inaltime spaland geamurile si intr-adevar majoritatea femeilor sunt gunoieri, vidanjeori, etc.... la Metrorex in cabina aceea de monitorizare a tachetilor, oare de ce sunt 99 % femei? locul caldutz este explicatia si banii multi..altfel nici ca ai vedea acolo femeie in 2 metri patrati la plicitseala maxima si munca de agent de paza...in justitie si in finante se plateste bine si locul este wow bine salarizat . Sa spuna CNCD explicatia logica pentru care intr-un *** 75-80% sunt doar femei...aaaa, nuuuu asta e ok, este fie discriminare pozitiva...fie barbatii incapabili de asemenea joburi... Si sa mai spuna CNCD in instititia asta a lor cati barbati si cate femei sunt angajate..asa de curiozitate....
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.