Înființarea noului grup politic a fost convenită în urma unei discuții finale purtate de cei trei politicieni la Viena, capitala Austriei, relatează telex.hu.

Anunțând acordul, Orban, Babis și Kickl au dat curs unui „manifest patriotic pentru viitorul Europei”. În opinia lor, Uniunea Europeană „s-a întors împotriva europenilor și reprezintă acum interese care sunt contrare voinței națiunilor, regiunilor și micilor comunități”.

Premierul Ungariei a declarat în cadrul unei conferințe comune de presă că, după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, „începe o nouă eră” în Europa.

Orban a afirmat totodată că noul grup politic va încerca să impună o viziune diferită: împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigraţiei ilegale” şi favorabilă „familiei tradiţionale”. Această facțiune „va schimba politica europeană”, a insistat el.

Liderul ultraconservator de la Budapesta s-a referit o facțiune alcătuită din formațiunea sa politică Fidesz, Partidul Libertății din Austria (FPÖ, de extremă-dreapta) și mișcarea ANO (Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți). Toate cele trei formațiuni politice au câștigat alegerile europene în țările în care își desfășoară activitatea.

Anunțul celor trei politicieni nu este surprinzător, deoarece Andrej Babis a declarat încă de la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și formeze propriul grup politic în Parlamentul European.

De cealaltă parte, Fidesz a negociat anterior să se alăture euroscepticilor soft din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, condus de premierul italian Giorgia Meloni.

Grupurile politice din Parlamentului European trebuie să își anunțe numele și componența până pe 15 iulie. Un grup politic trebuie să aibă cel puțin 23 de europarlamentari din cel puțin șapte state membre UE. Așadar, alianța dintre Orban, Babis și Kikl mai are nevoie de sprijin din partea unor europarlamentari din cel puțin patru state membre.

Până în 2021, Fidesz a făcut parte din Partidul Popular European (PPE, de centru-dreapta). De atunci, partidul lui Orban nu a mai făcut parte din niciun grup politic oficial.

FPÖ a părăsit recent grupul Identitate şi Democraţie (ID), unde se află eurodeputaţii din partidul francez de extremă-dreapta Rassemblement National (RN – Adunarea Națională), în timp ce ANO s-a retras din Renew Europe, care îi include pe liberali şi centrişti, printre care partidul Renaissance (Renaștere) al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Fidesz dispune de 11 eurodeputaţi împreună cu aliaţii locali din Partidul Democrat-Creştin (KDNP), ANO – de şapte, iar FPO – de şase. În total, cele trei formațiuni politice au 24 de eurodeputați în noul Parlament European.

Urmărește-ne pe Google News