Cei 15 refugiați din Yemen şi Siria, care au ajuns la începutul lunii martie la Galați, își pun mari speranțe în orașul care i-a adoptat. Toți înearcă să își facă un rost aici, iar unul dintre ei și-a găsit deja un loc de muncă.
Mohamed Aboisa, sirianul de 39 de ani care a vorbit primul public despre calvarul drumului din Siria, şi-a împlinit dorinţa. S-a angajat ca bucătar într-un restaurant din Galaţi, aşa cum ne spusese că își dorește la prima întâlnire. A fost chef în Siria şi în Liban, iar acum are ocazia să-și facă iar meseria. Soţia lui, Khaeria, vrea să devină cosmeticană, dar deocamdată are grijă de cel mai mic copil al cuplului.
Vizitați de elevi
Toţi cei 15 refugiați care au sosit la Galați au primit o formă de protecţia din partea statului român. ”Toate persoanele care au fost relocate la noi din Grecia au primit deja statutul de refugiat sau protecţia subsidiară, în funcţie de caz. Deja urmează să înveţe limba română, au fost înscriţi la AJOFM pentru a-şi căuta un loc de muncă. Unul dintrei ei deja s-a angajat ca bucătar iar alţii sunt în procedură de angajare”, a spus Lorin Dudceac, directorul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.
Astăzi a fost agitație mare la centru. Refugiații au fost vizitați de elevii de clasa a IX-a a Colegiului Vasile Alecsandri din Galați, în cadrul programului ”Școala Altfel”. Tinerii cazați acolo le-au povestit celor mici toate prin care au trecut. ”Studiam Arhitectura. Asta vreau să fac şi aici. În Romînia, da. Am auzit că sunt universităţi bune. Nu am putea să ne întoarcem acum în Zemen, deşi ne e dor de familii, au rămas toţi ai noştri în urmă. Dar dacă ne-am întoarce ar fi posibil să fim ucişi. Am mers patru luni şi jumătate cu avion, cu autobuz, pe mare cu nave. Vrem să ne facem o viaţă aici şi vă mulţumim că ne-aţi vizitat”, a spus Rahmi, 23 de ani, din Zemen.
Lângă el, Fares, 23 de ani, le-a spus copiilor că le plac oamenii pe care i-au găsit aici. ”Voi sunteţi acum familia noastră din România”, le-a transmis Fares vizitatorilor săi la finalul întâlnirii
Elevii gălăţeni au rămas impresionaţi de povestea refugiaţilor. ,”Până la urmă nu a fost alegerea lor… a fost foarte greu să treacă prin aşa ceva. Mi se pare incredibil că au reuşit să facă faţă acestor greutăţi. Nu ştiam cît de greu poate fi în alte părţi. Mi s-au părut oameni de treabă”, a spus Marioa Strâmbei, una dintre elevele care a participat la întâlnirea cu refugiaţii.
Elevilor li s-a prezentat şi centrul şi facilităţile dar şi procedurile. După ce au loc de muncă, refugiaţii mai pot sta încă şase luni în centrul gălăţean, care este cel mai mare din estul țării, cu o capacitate de 250 de locuri, din care acum 35 sunt ocupate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro