Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat joi primul medicament nou pentru tratarea persoanelor cu schizofrenie. Anunțul este un eveniment în sine, pentru că medicamentul apare după o pauză de 30 de ani.

Cobenfy, produs de Bristol Myers Squibb, combină două medicamente, xanomelina și clorura de trospium. Trebuie să fie administrat de două ori pe zi. ABC subliniază că în studiile clinice, această combinație a ajutat la gestionarea simptomelor precum halucinațiile, iluziile și gândirea dezorganizată, frecvente în schizofrenie.

„Schizofrenia este o cauză principală de dizabilitate la nivel mondial. Este o boală mintală severă, cronică, ce dăunează adesea calității vieții unei persoane”, a declarat Tiffany Farchione, director al Diviziei de Psihiatrie, Biroul de Neuroscience din Centrul de Evaluare și Cercetare a Medicamentului FDA, în anunțul de aprobare.

„Acest medicament reprezintă prima abordare nouă a tratamentului schizofreniei în ultimele decenii”, a continuat Farchione. „Această aprobare oferă o nouă alternativă la medicamentele antipsihotice care le-au fost prescrise anterior persoanele cu schizofrenie”.

Cobenfy oferă o nouă speranță persoanelor cu schizofrenie, oferind o opțiune de tratament inovatoare care ar putea schimba modul în care este gestionată această afecțiune, potrivit Jelena Kunovac, MD, psihiatru certificat de consiliu și profesor asistent adjunct la Universitatea din Nevada, Las Vegas, în Departamentul de Psihiatrie.

„Suntem în întârziere pentru un medicament care vizează schizofrenia cu un mecanism diferit de acțiune”, a declarat Kunovac pentru ABC News.

Primele medicamente pentru schizofrenie, inclusiv clorpromazina și haloperidol – cunoscute și sub numele de marcă Thorazine și, respectiv, Haldol – au fost introduse în anii 50 și au revoluționat tratamentul bolii. Cu toate acestea, au existat foarte puține medicamente noi de atunci. Majoritatea aprobărilor ulterioare ale FDA fiind pentru variații ale acestor medicamente mai vechi.

Majoritatea medicamentelor pentru schizofrenie, cunoscute în general ca antipsihotice, funcționează prin modificarea nivelurilor de dopamină, o substanță chimică a creierului care afectează starea de spirit, motivația și gândirea, a explicat Kunovac. Cobenfy adoptă o abordare diferită, prin ajustarea acetilcolinei, o altă substanță chimică a creierului care ajută memoria, învățarea și atenția, a spus ea.

Concentrându-se pe acetilcolină în loc de dopamină, Cobenfy poate reduce simptomele schizofreniei evitând în același timp efectele secundare comune precum creșterea în greutate, somnolența și tulburările de mișcare, sugerează studiile clinice. Aceste efecte secundare devin adesea atât de severe și neplăcute încât, în unele studii, mulți pacienți au întrerupt tratamentul în decurs de 18 luni de la începerea acestuia.

În studiile clinice, doar 6% dintre pacienți au încetat să ia Cobenfy din cauza efectelor secundare, a remarcat dr. Samit Hirawat, director medical la Bristol Myers Squibb. „Aceasta este o îmbunătățire semnificativă față de cele 20-30% observate cu medicamentele antipsihotice mai vechi”, a adăugat el.

Cele mai frecvente efecte secundare ale Cobenfy sunt greața, indigestia, constipația, vărsăturile, hipertensiunea arterială, durerile abdominale, diareea, creșterea ritmului cardiac, amețelile și boala de reflux gastroesofagian, potrivit anunțului FDA.

Schizofrenia este o tulburare de sănătate mintală care afectează aproximativ 24 de milioane de oameni din întreaga lume, sau aproximativ una din 300 de persoane, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Adesea duce la provocări semnificative în funcționarea zilnică, muncă și relații, impactând atât pacienții, cât și familiile acestora.

Urmărește-ne pe Google News