Cuprins:
Vizați sunt șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au sau nu abilitățile necesare să circule cu mașina pe drumurile publice. Noul regulament aflat în dezbatere propune scăderea valabilității carnetelor de conducere și evaluări medicale mai dese.
În ce condiții mai pot conduce șoferii de peste 70 de ani. Ce spune proiectul de lege
În prezent, în România, permisul are o valabilitate de 10 ani pentru toți conducătorii auto, indiferent de vârstă. Noul proiect de lege, dacă va fi aprobat, va aduce schimbări importante pentru șoferii septuagenari.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, B1 şi BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se stabilește prin noua lege.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se mai precizează în respectiva lege care, în prezent, se află în dezbaterea Camerei Deputaților.
Ce pregătește UE pentru șoferii auto în vârstă
De asemenea, Uniunea Europeană (UE) are în plan să impună reguli stricte pentru conducătorii auto trecuți de 70 de ani, care trebuie să efectueze mai des controale medicale.
„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.