Proiectul de inițiativă legislativă aparține unui grup de 13 cetățeni. El a primit deja avizul favorabil al Consiliului legislativ, care este doar consultativ, și a fost publicat joi în Monitorul Oficial.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, va fi organizat un referendum.
Inițiativa vine la doi ani după ce un referendum identic, pornit de la o inițiativă a Coaliției pentru Familie, a fost invalidat din cauza prezenței extrem de scăzute la vot: doar 20,96 la sută. Din totalul de voturi exprimate, 91 la sută au fost „da”, 6,42 la sută au fost „nu”, iar restul au fost nule. Referendumul s-a desfășurat timp de două zile, iar costul organizării s-a ridicat la aproape 164 de milioane de lei.
„Propunerea
legislativă (…) este menită să înlăture orice echivoc pe care
utilizarea termenului de soți (…) ar putea să îl aducă în
conturarea noțiunii de familie, a raportului dintre familie și
dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători
și de a înteimeia o familie”, se arată în expunerea de motive a
proiectului.
Doar bărbatul și femeia împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specific românești.
Proiectul de modificare a Constituției:
Ce spun asociațiile care reprezintă comunitatea LGBT
„După ce timp de cinci ani am făcut obiectul unei campanii infame în spațiul public culminând cu referendumul homofob eșuat din toamna lui 2018, familiile noastre sunt din nou sub atac. Acest val de ură trebuie să înceteze. Avem nevoie de protecție și recunoaștere din partea statului. Suntem cetățeni egali. Familiile de același sex sunt familii reale, care trăiesc în România, care își duc viața de zi cu zi la fel ca toți ceilalți oameni.“, spune Victor Ciobotaru, membru al comunității LGBT și al Asociației ACCEPT.
Nu ne putem trăi întreaga viață sub amentințarea cu scoaterea în afara legii și a protecției constituționale, în funcție de interesele unora sau altora care se mai trezesc peste noapte să vină cu inițiative discriminatorii la adresa noastră.
Victor Ciobotaru, membru al comunității LGBT și al Asociației ACCEPT
Asociația ACCEPT: „Demersul, iresponsabil, imoral și nedemocratic”
La rândul său, Romanița Iordache, juristă ACCEPT, spune că „demararea procedurii de inițiativă civică legislativă de revizuire a Articolului 48 din Constituție similară ca text celei care a eșuat în cadrul referendumului urii din 2018 este iresponsabilă, imorală și nedemocratică.“
Vicepreședintele ACCEPT mai afirmă că grupul de inițiativă „insistă să salveze familia tradițională ipotetică fără însă să ia în calcul decizia electoratului din 2018, implicațiile practice ale unui astfel de demers în perioada unei pandemii, costurile suplimentare inutile și care sunt nevoile reale ale familiilor din România.“
În ciuda unei uriașe desfășurări de forțe pentru susținerea referendumului urii, a prelungirii abuzive a perioadei de votare la două zile, a cheltuirii netransparente a resurselor private și de partid și a 164 de milioane de la bugetul de stat, cu mai puțin de doi ani în urmă, românii au refuzat acest mesaj de inspirație putinistă de impunere a unei concepții reacționare, conservatoare în definirea familiei.
Romanița Iordache, juristă ACCEPT:
Jurista ACCEPT mai susține că „demersul rămâne la fel de inutil din punct de vedere juridic ca cel din 2018, familiile de același sex sînt mai departe lipsite de recunoaștere și protecție, iar familiile monoparentale sînt mai departe în o poziție de extremă vulnerabilitate. Problemele familiilor nu se rezolvă prin referendum. Pe urmașii CpF îi roade însă cum putem să urmăm și noi modelul Federației Ruse.“
MozaiQ: Inițiativă neavenită în plină epidemie într-o societate la limita răbdării
„O astfel de inițiativă este neavenită în contextul epidemiei de coronavirus, într-o societate care și așa este la limita răbdării și este extrem de polarizată. Modificarea Constituției este ultimul lucru de care avem nevoie în acest moment. Mai mult, a strânge semnături pentru o astfel de inițiativă în timp de epidemie pune în pericol viețile a sute de mii de oameni, ceea ce arată iresponsabilitatea unui astfel de act politic“, au transmis și reprezentanții Asociației MozaiQ.
Cei de la MozaiQ mai subliniază că, în România, cuplurile formate din persoane de același sex rămân în continuare nerecunoscute în niciun fel de către stat.
România rămâne una dintre ultimele țări din Europa care nu a legalizat căsătoriile gay sau parteneriatele civile, în ciuda unei decizii a Curții de Justiție a UE, dar și a două decizii din partea Curții Constituționale, decizii care spun clar că statul are obligația pozitivă de a oferi drepturi cuplurilor gay.
Asociația MozaiQ: