„Angajaţii din Aparatul de lucru al Guvernului declanşează protest spontan cu încetarea activităţii, astăzi, începând cu 11.00, în alveola de pe strada Paris, lateral cu intrarea B a Palatului Victoria”, a anunțat astăzi, 23 mai, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află un proiect de Ordonanță de Urgență cu măsuri privind „salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice”, document care i-a nemulțumit pe unii salariați.
În declarațiile de la începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea unei majorări salariale „cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală”. Este vorba mai ales despre „angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20.000 de locuitori”.
Referindu-se, în acest context, la protestele angajaților din Guvern, Ciolacu a vorbit despre unele soluții „pentru structuri de personal mai suple”.
„Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1.000 și ceva de euro pe lună. Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, și în alte zone ale administrației, atât centrale, cât și locale putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, a spus premierul.
„Şi ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”, a adăugat Ciolacu.
Înainte de ședința Executivului, prim-ministrul a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii, că dacă angajații din aparatul de lucru al Guvernului vor continua protestele atunci se vor face restructurări.
„Să își dea demisia. Bine ar fi să renunțe și la preaviz”, a spus Ciolacu.
Întrebat de Libertatea ce se va întâmpla dacă totuși greva continuă, premierul a răspuns: „Foarte bine! Atunci fac restructurări”.
Angajații Guvernului au început să protesteze săptămâna trecută, declanșând inițial un protest spontan, apoi o grevă japoneză.
Ei acuză „o politică salarială discriminatorie” față de alte instituții aflate în subordine sau coordonare și nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Muncii de majorare a salariilor cu 10% în două tranșe, cerând o creștere cu 20%.
Foto: facebook.com/FNSARomania