Pe 3 mai, un adolescent de 13 ani a ucis nouă elevi şi un agent de securitate într-o şcoală din Belgrad. La mai puţin de 48 de ore mai târziu, un tânăr de 21 de ani a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 într-o localitate din centrul Serbiei.

Sub sloganul „Serbia împotriva violenţei”, manifestanţii ies în număr mare pe străzile capitalei sârbe în fiecare săptămână de la atacurile armate în masă care au avut loc la începutul lui mai.

Oamenii au manifestat mai întâi în semn de doliu, dar protestul pare să se fi transformat într-o vastă mişcare de furie împotriva preşedintelui Aleksandar Vucici.

Pe o ploaie torențială, protestatarii purtând flori s-au adunat în faţa parlamentului înainte de a se îndrepta către sediul televiziunii naţionale (RTS), pe care l-au înconjurat.

Ei au cerut demisia conducerii şi redactorilor-şefi ai televiziunii, acuzaţi că sunt „purtătorii de cuvânt“ ai puterii.

Manifestanţii au solicitat revocarea licenţelor posturilor de televiziune apropiate guvernului care publică conţinut violent şi acuză guvernul că a instaurat sau tolerat un „climat de violenţă” în Serbia.

De asemenea, au militat pentru demisia ministrului de interne şi a şefului serviciilor de informaţii.

„Sunt aici pentru că m-am săturat de minciuni şi corupţie. Nimic nu se va schimba aici până când oamenii nu îşi vor da seama că este posibil şi au de ales”, a declarat, pentru AFP, Dusan Valent, 40 de ani.

Ultima dată când sârbii au mărşăluit atât de masiv a fost în 2000, în timpul manifestaţiilor care au dus la căderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevici.

Anterior, vineri, preşedintele Aleksandar Vucici a organizat un mare miting pentru susținătorii săi care au venit la Belgrad din toată Serbia cu autobuzele, ceea ce i-a determinat pe apărătorii drepturilor omului să spună că unii manifestanţi au fost presaţi să participe la eveniment.

Şeful statului a acuzat din nou partidele de opoziţie că au „încercat să abuzeze de tragedie” în scopuri politice.

Într-un gest demonstrativ, Vucici a anunțat că renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb. „De mâine voi fi președintele tuturor cetățenilor Serbiei, și nu președintele partidului politic”, a declarat el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News