VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Protestul masiv – care a făcut ravagii în fiecare săptămână de la începutul anului – are loc chiar înainte de celebrarea împlinirii a 75 de ani de la fondarea Israelului ca stat, în 1948. Sărbătoarea, care în mod obișnuit ar trebui să fie o manifestare a unității naționale, a fost afectată de una dintre cele mai grave crize din istoria țării.

Planurile guvernului lui Netanyahu de a slăbi Curtea Supremă i-au indignat pe israelieni, care le consideră un atac la sistemul de control și echilibru (sistemul de „checks and balances”) al țării lor și o amenințare la adresa democrației.

„Nu este vorba despre așa-zisa reformă judiciară, ci despre democrație”, a declarat Sheila Katz, șefa Consiliului Național al Femeilor Evreice, la mitingul de sâmbătă din centrul Tel Avivului – care a arătat ca o mare de steaguri naționale albastre și albe. „Pentru ca instanțele noastre sacre să protejeze drepturile tuturor oamenilor, ele trebuie să rămână independente de politică”, a adăugat ea.

Mulțimile de israelieni au ținut pancarte pe care se putea citi cifra de „75′ – referire la împlinirea celor 75 de ani de la fondarea Israelului – și au purtat bannere pe care erau inscripționate cuvintele „Ministrul crimei”, suprapuse peste chipul lui Netanyahu.

Protestele au mobilizat oamenii din întreaga societate israeliană. Mii de ofițeri din unitățile de rezervă de elită ale armatei au declarat că vor refuza să se prezinte la datorie. Liderii din domeniul afacerilor de înaltă tehnologie și instituțiile de securitate s-au pronunțat împotriva propunerii guvernului privind reforma justiției. Sindicatele au făcut apel la grevă generală.

Președintele Biden, liderul celui mai important aliat al Israelului, l-a criticat public pe Netanyahu, transmițându-i că „nu poate continua pe acest drum”.

Protestele publice furioase de luna trecută au paralizat orașele israeliene și au amenințat cu oprirea economiei, obligându-l pe Netanyahu să amâne planul în speranța de a găsi un compromis.

Dar protestatarii nu s-au lăsat convinși de anunțul premierului. Mulțimi de israelieni care scandau „Rușine!” au inundat străzile în săptămânile de după ce Netanyahu a făcut acest pas înapoi, cerând ca reforma să fie abandonată cu totul.

Planul de reformă i-ar da lui Netanyahu, care este judecat pentru acuzații de corupție, și partenerilor săi din cea mai dură coaliție din istoria Israelului, ultimul cuvânt în numirea judecătorilor națiunii. De asemenea, ar da parlamentului, care este controlat de aliații lui Netanyahu, autoritatea de a anula deciziile Curții Supreme și de a limita capacitatea instanței de a revizui legile.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News