În aceste imagini, președintele american zâmbește larg în timp ce dă mâna cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu ambasadorul Serghei Kisliak, care a luat anterior legătura cu numeroşi reprezentanţi ai taberei Trump, inclusiv cu Michael Flynn şi Jeff Sessions. Liderul de la Casa Albă pare să fie entuziasmat de acestă întâlnire, care a fost catalogată un succes diplomatic pentru Kremlin.
Mai precis, reprezentanţii ruşi au avut parte de o primire de excepţie la Casa Albă la doar cinci luni după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a expulzat 35 de diplomaţi ruşi din Statele Unite.
De altfel, diplomaţii americani veterani şi-au pus întrebări serioase cu privire la motivul pentru care Donald Trump a acceptat să-i primească pe cei doi diplomaţi ruşi la Casa Albă.
De obicei, această onoare este rezervată şefilor de stat şi de guvern, cu siguranţă nu unor diplomaţi care sunt în centrul unui scandal politic major în Statele Unite, cum este cazul pentru ambasadorul Serghei Kisliak.
Publicarea acestor imagini a întărit ideea că Rusia a obţinut o mare victorie diplomatică şi a reuşit să manevreze administraţia Trump chiar în Biroul Oval. ”Felicitări colegilor care au surprins aceste fotografii! O lovitură bună!”, a declarat ironic fostul ambasador american de la Moscova, Michael McFaul.
Reprezentanţii Casei Albe s-au plâns în privat că publicarea fotografiilor reprezintă o încălcare a încrederii, mai ales că întâlnirea a avut loc în spatele uşilor închise de la Washington.
Un fotograf rus, în Biroul Oval
Administraţia Trump a fost informată de prezenţa unui fotograf rus, dar americanii nu au crezut neapărat că fotografiile vor urma să fie publicate de către Moscova. ”Era prezent atât fotograful nostru oficial, cât şi fotograful lor oficial”, a declarat un consilier de la Casa Albă.
Ulterior, doi oficiali au recunoscut că nu au fost informaţi cu privire la publicarea pozelor de către Moscova. ”Partea americană nu ne-a cerut să ne abţinem de la publicarea acestor fotografii”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe într-un mesaj postat pe Facebook.
Aceste fotografii alimentează suspiciunile că Donald Trump este prea prietenos cu reprezentanţii guvernului lui Vladimir Putin. De asemenea, întâlnirea preşedintelui american cu cei doi diplomaţi ruşi a avut loc la doar câteva ore după demiterea lui Comey, care era responsabil cu investigarea presupuselor legături dintre asociaţi campaniei Trump şi agenţii Moscovei, printre case se numără şi Serghei Kisliak.
- Scrisoarea prin care fostul șef FBI își ia rămas bun de la angajați
- Donald Trump, despre concedierea directorului FBI: “Când lucrurile se vor liniști, îmi vor mulțumi”
- Vladimir Putin a făcut primele declarații despre demiterea directorului FBI
- Concedierea lui James Comey este “cea mai imprevizilă și periculoasă decizie” a lui Donald Trump
Michael Flynn a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de consilier pentru securitate naţională după ce a ascuns mai multe discuţii purtate cu ambasadorul Kisliak la scurt timp după implementarea ultimelor sancţiuni americane împotriva Moscovei.
Washington Post: Cum ar fi putut fi pus un dispozitiv de ascultare în Biroul Oval
După ce rușii au dat publicității fotografiile, au apărut mai multe întrebări legate de decizia Casei Albe de a primi un fotograf care lucra și pentru agenția rusă Tass. Mai mult, jurnaliștii de la Washington post se întreabă dacă o persoană, care nu a fost verificată în detaliu, ar fi putut să strecoare în dispozitiv de ascultare în Biroul Oval. Răspunsul? Da, dar nu pentru mult timp.
Un expert în securitate a afirmat, pentru Washington Post, că rușii ar fi putut să profite de această întâlnire pentru a strecura un dispozitiv de ascultare de mici dimensiuni în Biroul Oval. Expertul a declarat că nu ar fi greu ca un asemenea dispozitiv, de mici dimensiuni, să treacă de controlul de securitate de la intrarea în Casa Albă, iar apoi să fie ascuns în Biroul Oval. Cu toate acestea, el recunoaște că acest dispozitiv va fi găsit până la urmă.
“Este un biroul care este verificat în detaliu de adevărați profesioniști, chiar dacă nu după fiecare întâlnire”, a afirmat expertul.
Foto: EPA