Din vara anului 2015, de când muncitorii au băgat prima cazma în pământul nisipos din zona Eroilor pentru a face loc viitoarei linii de metrou, cei care locuiesc în zonă au parte aproape zilnic de senzații tari. Echipamentele uriașe care forează la zeci de metri adâncime fac ca imobilele lor, construite la începutul anilor ‘30, să se zgâlțâie din temelii și să cedeze, pe ici pe colo, chiar în structura de rezistență.
”Au fost perioade în care au lucrat, zi și noapte, neîncetat. Atunci am crezut că o să se prăbușească totul peste noi. Casele sunt solide, dar când muncitorii forează la câțiva metri de noi zici că e cutremur de gradul șase. Totul trepidează”, ne spune Ovidiu Panea, unul dintre zecile de proprietari ai caselor de pe bulevardul Eroilor.
Absolut toate sesizările pe care oamenii le-au făcut autorităților (n.r. Poliție, Metrorex, Primăria Capitalei, firma de construcții) au rămas fără nici un rezultat. Între timp, locuințele lor – unele renovate de curând pe cheltuială proprie -, s-au șubrezit și chiar s-au crăpat în foarte multe locuri. E vorba de găuri în care poți să bagi mâna care au apărut în subsoluri, chiar la structura de rezistență, dar și de zeci de fisuri ivite la baza locuințelor ce, cred ei, ar putea să se prăbușească în orice moment. Asta se întâmplă în selectul cartier prins în documentele Primăriei Capitalei drept ”Zona Protejată 45”. O zonă specială în care orice construcție ar fi trebuit făcută doar ținând cont de anumite restricții care vizează nivelul de înălțime, arhitectura locului și, nu în ultimul rând, siguranța celor care locuiesc acolo.
Vecinul Iohannis, chemat în ajutor
”Nimeni nu ne bagă în seamă. Sapă la doi metri de gardurile noastre. Avem vecini speriați care dorm cu casca de protecție lângă pat. Stăm pe o coajă de ou tot mai subțire de la o zi alta. Ei forează, distrug solul care este nisipos, iar casele acum șubrezite ar putea să se prăbușească una câte una și noi să pierim înghițiți de pământ. Dar interesul este altul. Vor să ne demoleze, să nea dea o despăgubire simbolică și să obțină terenurile”, a răbufnit Ovidiu Panea, proprietarul casei de la numărul 11. Disperați că ar putea pieri sub dărâmăturile propriilor case, cei care locuiesc la doi pași de șantierul de la metrou și-au unit forțele la necaz și au format o inițiativă civică numită ”InCotroceni – Oameni, Idei, Povești”.
Ei speră ca deputata Alina Gorghiu și senatorul Florian Popa – politiceni aleși în circumscripția electorală care include cartierul Cotroceni -, să aibă urechi pentru necazul lor. ”O să-l invităm la noi să vadă ce coșmar trăim și pe președintele Klaus Iohannis. Pe locatarul Iohannis de la Palatul Cotroceni, care este vecin cu noi”, a adăugat Panea.
În altă ordine de idei, Primăria Capitalei a anunţat că traficul rutier în zona Eroilor a fost reluat parţial de luni. Circulă mijloacele de transport în comun pe liniile: 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268 și 368.
O altă soluție tehnică
”În zona Eroilor s-a greşit atunci când s-a scos apa. Golurile rămase au dezechilibrat toată structura geologică a zonei, care apoi s-a prăbușit”, ne-a spus inginerul Neagu Florea, omul care a brevetat souția tehnică de înghețare a solului înainte de săparea tunelului de me trou în zona Titan, în 1977, într-un teren îmbibat cu apă, similar celui de la Eroilor.
Tehnica e simplă: îngheți pământul, sapi tunelul prin terenul solid, apoi betonzi gaura, iar când totul se dezgheață, structurile geologice sunt la locul lor. Nimeni nu înțelege de ce nu s-a folosit acestă metodă la Eroilor.
Citește și:
- EXCLUSIV | S-au întors din ”exil” după 70 de zile. Viața sinistraților de la Eroilor reintră în normal
- EXCLUSIV / Măsuri incredibile pentru sinistrații din blocul evacuat de la Eroilor. Intră în casele lor precum într-o fortăreață, doar însoțiți de jandarmi!