Rusia a vaccinat până în prezent doar 13% din populație. Cu imunitatea de grup o perspectivă foarte îndepărtată, țara se confruntă acum cu cea mai nouă variantă a coronavirusului.
La Moscova, numărul infecțiilor a explodat în ultimele zile, iar majoritatea îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Delta – sau indiană -, care este mai contagioasă, provoacă o boală mai gravă și este mai rezistentă la tratament și la vaccinuri decât tulpinile precedente.
Varianta Delta s-ar afla, scrie The Moscow Times, în spatele creșterii explozive a spitalizărilor din Moscova. Potrivit cifrelor oficiale, capitala Rusiei a înregistrat sâmbătă 9.120 de noi infecții în 24 de ore, un nivel record pentru a doua zi consecutivă. Iar primarul capitalei, Serghei Sobyanin, a declarat că varianta Delta a reprezentat 90% dintre noile cazuri.
„Trecem prin această poveste din nou, dar cu consecințe mai grave”, a declarat Sobyanin pentru televiziunea de stat, referindu-se la intensificarea epidemiei. Autoritățile înființează spitale mobile sau fac secții speciale COVID „în fiecare zi și abia ne descurcăm”, a recunoscut el.
Ca răspuns la creșterea numărului de cazuri, autoritățile au introdus în capitală obligativitatea vaccinării personalului medical, lucru fără precedent.
Însă mai e o problemă pentru care, deocamdată, nimeni nu are rezolvare.
Pacienții cu varianta Delta nu răspund la fel de bine la tratamentele utilizate până acum în cazul bolnavilor COVID, spun medicii.
„Medicamentele pe care le-am folosit până acum nu mai sunt eficiente. Suntem forțați să să folosim doze foarte mari ca să obținem un rezultat”, a declarat dr. Anton, unul dintre medicii care tratează pacienții COVID la Spitalul Clinic nr. 52. El a refuzat să-și dea numele de familie, din cauza noii legislații, care interzice medicilor să vorbească cu mass-media.
Studiile efectuate în India au indicat deja că medicamentele și vaccinurile anti-COVID sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Delta.
„Ceea ce am făcut până acum, schema pe care am folosit-o, pur și simplu nu mai funcționează”, spune și Yekaterina, medic de la Spitalul Clinic nr. 50 din Moscova.
Pe 10 iunie, și medicul șef al principalului spital COVID din Moscova, Denis Protsenko, a declarat pentru postul de radio Echo Moskvy că pacienții nu răspund la tratamente care până acum erau eficiente, scrie The Moscow Times.
Sputnik V vs varianta Delta
Pe contul oficial de Twitter al vaccinului Sputnik V produs în Rusia stă scris, din 15 iunie, că acest ser ar fi mai eficient împotriva variantei Delta decât decât oricare alt vaccin anti-COVID existent. Și că rezultatele care probează acest lucru vor fi publicate în scurt timp într-o publicație internațională.
Experții în vaccinuri consultați de The Moscow Times susțin că nu este posibil să evalueze eficiența Sputnik fără date suficiente, dar au pus la îndoială afirmațiile celor care au dezvoltat serul.
„Sunt foarte sceptic cu privire la orice afirmații care sugerează că Sputnik V este cel mai bun vaccin”, spune Jeremy Kamil, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Universitatea de Stat din Louisiana.
Scepticismul lui, dar și al altor cercetători este generat și de faptul că în Rusia, unde oamenii sunt imunizați cu Sputnik V, varianta Delta infectează chiar și persoane vaccinate cu schema completă.
Și în India, Delta a fost identificată la majoritatea medicilor complet vaccinați. Marea Britanie a cunoscut, de asemenea, o creștere a numărului de infecții, în ciuda faptului că a vaccinat aproape 80% din populația adultă.
Foto: Hepta