Barbados și-a ales deja viitoarea președintă, iar în 30 noiembrie va sărbători eliminarea ultimelor legături imperiale cu Regatul Unit și ruperea finală de trecutul său colonial, la 400 de ani de la sosirea primelor ambarcațiuni coloniale britanice.
„Acesta este finalul poveștii exploatării coloniale a minții și trupului”, a spus Sir Hilary Becklers, istoric din Barbados. El spune că proclamarea republicii reprezintă un moment istoric nu doar pentru Barbados, dar și pentru alte societăți din Caraibe și pentru toate societățile post-coloniale.
„Poporul acestei insule s-a luptat nu doar pentru libertate și dreptate, dar și pentru a se rupe de tirania autorității coloniale și imperiale”, a precizat Sir Hilary Becklers.
Barbados consideră că înlăturarea Elisabetei a II-a, care este regină și în alte 15 țări printre care Australia, Canada și Jamaica, este o demonstrație de încredere de sine și o modalitate de a se rupe definitiv de „demonii” trecutului său colonial.
Actul de naștere al Republicii Barbados vine la 55 de ani de la proclamarea independenței și la 400 de ani de la colonizarea sa de către Anglia în vremea regelui Iacob I.
Prințul Charles va participa la ceremonii
Palatul Buckingham nu a comentat decizia țării de a se proclama republică și a afirmat că decizia ține de „voința poporului din Barbados”.
Prințul Charles va merge în Barbados în zilele următoare pentru a participa la ceremoniile care marchează înlăturarea mamei sale de la conducerea Casei Regale.
Cu toate că renunță la monarhie, Barbados intenționează să păstreze relații cordiale cu Regatul Unit și va rămâne partea a Commonwealth-ului, din care mai fac parte și alte 54 de țări de pe toate continentele, foste colonii britanice.
Republica Barbados va fi proclamată într-o ceremonie care va începe, luni, 29 noiembrie, în Piața Eroilor Naționali din Bridgetown.
Ultima oară când o țară a renunțat la monarhie și la Elisabeta a II-a a fost acum aproape 30 de ani, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian s-a proclamat republică, dar a rămas în cadrul Commonwealth-ului, o asociație a fostelor colonii britanice, condusă de Regatul Unit.
FOTO: Profimedia