Giulgiul din Torino e considerat singura relicva a crestinatatii, panza in care, se spune, Mantuitorul a fost invelit dupa ce a fost coborat de pe cruce.
Rezultatele studiului, în care s-a apelat la ajutorul unui voluntar şi a fost folosit şi un manechin, au fost publicate în ultimul număr al revistei Journal of Forensic Sciences. În cadrul studiului cercetătorii au apelat la o tehnică sofisticată de analiză denumită Bloodstain Pattern Analysis (BPA – analiză a caracteristicilor petelor de sânge).
Noul studiu s-a concentrat doar asupra urmelor de sânge de pe giulgiu care provin din câteva răni suferite de Iisus, conform descrierilor din Evanghelii – cele de la mâna stângă, de pe braţe, o rană suferită între coaste, pe o parte – acolo unde Biblia spune că un soldat roman i-a străpuns trupul Mântuitorului cu o lance pentru a fi sigur că acesta a murit – şi nişte pete de sânge în zona taliei.
Biserica Catolică nu a formulat o poziţie oficială cu privire la autenticitatea giulgiului pe care a rămas „imprimată” o imagine similară negativului unei fotografii, a unui bărbat care a suferit răni specifice execuţiei prin crucificare.
Scepticii susţin că această pânză, care măsoară 4,4 pe 1,1 metri, este un fals inteligent creat în Evul Mediu. În urma testării cu carbon radioactiv realizată în 1988, cercetătorii au ajuns la concluzia că pânza a fost ţesută între anii 1260 şi 1390. Pe de altă parte, susţinătorii autenticităţii giulgiului au invocat faptul că mostrele de ţesătură care au fost datate au fost prelevate de la marginea giulgiului şi sunt din perioada medievală pentru că atunci ar fi avut loc o operaţiune de restaurare a giulgiului hristic, prin completarea ţesăturii originale, deşirate pe la margini, cu fire de ţesătură noi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro